De inhoud is geladen.

Preventieve jeugdzorg

De gemeente Kerkrade wil kinderen en jongeren helpen bij het nemen van hindernissen in het opgroeien naar volwassenheid. Waar het kan, proberen we te voorkomen dat kleine vragen grote problemen worden. Daarom hebben we een compleet programma van preventieve activiteiten voor kinderen en jongeren. Hiermee willen we de jeugd een beter vooruitzicht voor de toekomst bieden.

Drie thema's

Het programma van preventieve activiteiten is verdeeld over drie thema’s:

  • Gezond opgroeien
  • Veilig opgroeien
  • Kansrijk opgroeien

Hieronder kunt u alle activiteiten vinden die er worden aangeboden om kinderen en gezinnen te ondersteunen.

Signalen

Iedereen die met kinderen en jongeren tussen -9 maanden en 23 jaar te maken heeft, kan een signaal melden. Niet alleen personen die werken met jeugdigen, maar ook buurtbewoners die iets opmerken binnen de wijk. Elk signaal wordt beoordeeld door het Kernteam Preventie Jeugd voordat er actie ondernomen wordt.

Een signaal afgeven

Gezond opgroeien

Een gezond gewicht, een gezonde levensstijl en mentaal welbevinden zijn erg belangrijk in het opgroeien naar volwassenheid. Als aan deze thema’s genoeg aandacht wordt besteed tijdens het opgroeien, kan een kind daar in zijn of haar verdere leven veel profijt van hebben.

Gezond opgroeien

Kansrijk opgroeien

Alle kinderen/jongeren moeten de mogelijkheid krijgen om het maximale uit zichzelf te kunnen halen. Lukt dit niet vanzelf dan moet er de juiste ondersteuning geboden worden. Dit kan bijvoorbeeld een traject zijn via Impuls, maar dit kan een bijdrage zijn om aan de voldoende materiele middelen te komen (zoals Stichting Leergeld).

Kansrijk opgroeien

Veilig opgroeien

Een kind hoort zich ten alle tijden veilig te voelen, het maakt niet uit of het nu gaat om het buiten spelen, op school, bij de sportclub of thuis. Naast een veilige fysieke omgeving is het ook van belang dat er een veilige digitale omgeving voor de jeugd gecreëerd wordt.

Veilig opgroeien