Mindervaliden kunnen een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen bij de gemeente. Bestuurders met een GPK kunnen daarnaast een parkeerjaarkaart aanvragen waarmee zij gratis kunnen parkeren op de parkeervakken langs de weg.

Ook kunnen bestuurders met een GPK die geen parkeergelegenheid voor hun voertuig hebben op hun eigen terrein, een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. 

Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart, ook wel GPK genoemd, mag u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. Daarbij worden drie verschillende kaarten onderscheiden:

  • Bestuurderskaart: Heeft u een beperking en rijdt u zelf auto? Dan kunt u een bestuurderskaart aanvragen.
  • Passagierskaart: Heeft u een beperking en bent u afhankelijk van vervoer door anderen? Dan vraagt u een passagierskaart aan.
  • Instellingenkaart: Hiermee kunnen zorginstellingen bewoners met een beperking vervoeren.

U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend rolstoelgebonden bent.

Meer informatie en aanvragen gehandicaptenparkeerkaart
 

Parkeerjaarkaart voor houders van gehandicaptenparkeerkaart

Sinds 1 januari 2020 kunnen houders van een GPK 3 uur gratis staan op een vooraf betaald parkeerplaats. Om hier gebruik van te maken dient men naast de GPK een blauwe schijf met tijdstip van aankomst voor de voorruit te plaatsen.

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders, die in Kerkrade wonen, kunnen ook een parkeerjaarkaart aanschaffen. Met zowel de gehandicaptenparkeerkaart als de parkeerjaarkaart achter de voorruit, mag de bestuurder gratis op een betaalde parkeerplaats parkeren. De bestuurder hoeft het uurtarief dus niet te betalen.

De regeling geldt alleen voor parkeervakken langs wegen waar vooraf betaald kan worden. 

Op de parkeerterreinen Kloosterraderplein, Europaplein, Kerkplein, Theaterplein en Einderdek  en in de parkeergarage Orlandopassage kunt u niet gratis parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart en parkeerjaarkaart.

De kosten voor deze parkeerjaarkaart bedragen € 32,20 per jaar (tarief 2021).

U kunt de parkeerjaarkaart alleen digitaal aanvragen via het formulier 'Aanvragen Parkeervergunning'.

Let op: bij de vraag 'Vul uw kenteken in'  vult u in het eerst vak uw kenteken van de auto in en in het tweede vak zet u de omschrijving P.I.V. 

Meer informatie en aanvragen parkeerjaarkaart

Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats

Een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats voor mensen met een lichamelijke beperking. U krijgt dan een gereserveerde plaats bij uw woning of werkplek met een speciaal verkeersbord en een bord met uw kenteken erop.

U kunt deze aanvragen als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart als bestuurder, u een auto, brommobiel of gehandicaptenvoertuig heeft en u geen parkeergelegenheid heeft op eigen terrein.

Meer informatie en aanvragen gehandicaptenparkeerplaats