Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is de voorzitter van de kinderraad, en heeft daarnaast een representatieve en ceremoniële functie. Als ambassadeur van de kinderen begeleidt de kinderburgemeester de burgemeester bij evenementen als Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De kinderburgemeester houdt daar ook korte toespraken. 

Gekozen kinderburgemeester

Sinds 2020 heeft Kerkrade een kinderraad met een gekozen burgemeester. Kinderen uit de groepen 7 en 8 mogen zo meepraten en meedenken over het gemeentelijke beleid, waarbij de nadruk ligt op zaken die direct met kinderen tot 12 jaar te maken hebben. Op deze manier wordt bij kinderen de interesse voor politiek gewekt en krijgt de gemeenteraad inzicht in wat er bij deze leeftijdsgroep speelt. Per basisschool worden 2 kinderen gekozen om zitting te nemen in de kinderraad en die kiest op haar beurt een kinderburgemeester uit hun midden. Madée Buck is op 2 november 2022 geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester van Kerkrade.

Madée Buck en Petra Dassen
Madée Buck en burgemeester Petra Dassen

Ambtsketen

Net als de burgemeester krijgt ook de kinderburgemeester een eigen ambtsketen. Deze bestaat uit 13 houten schakels, één voor elke school en één schakel symboliseert Flow Kinderopvang. Het hout staat symbool voor iets dat nog in ontwikkeling is. De schakels zijn met elkaar verbonden door middel van metaal. De ambtsketen is gemaakt door kunstdocente Ghislaine Ortmans.