In Kerkrade is Sporthal Rolduc aan de Rolduckerstraat aangewezen als doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Zuid-Limburg. Sporthal Rolduc wordt op korte termijn ingericht als tweede doorstroomlocatie naast Glanerbrook in Geleen. Oekraïense vluchtelingen zonder verblijfadres kunnen hier worden opgevangen als er geen beschikbare plekken in Glanerbrook meer zijn.

Sporthal Rolduc per direct tweede doorstroomlocatie

Op dit moment wordt Sporthal Rolduc beschikbaar gesteld als tweede doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dit betekent dat wanneer er in de eerste doorstroomlocatie in Glanerbrook in Geleen geen plek meer is, vluchtelingen in de tweede doorstroomlocatie Sporthal Rolduc worden ondergebracht. Dat kan al op korte termijn zijn, maar kan ook nog even duren. Dit hangt af van de omvang van de toestroom van vluchtelingen. Er worden plekken ingericht voor zo’n 200 vluchtelingen die er één of enkele nachten doorbrengen in afwachting van een plek voor langere tijd.

Sporthal Rolduc uiterlijk 21 juli eerste doorstroomlocatie

Sporthal Rolduc wordt uiterlijk 21 juli de eerste doorstroomlocatie in Zuid-Limburg voor Oekraïense vluchtelingen. Glanerbrook wordt dan gesloten. Omwonenden en gebruikers van Sporthal Rolduc zijn persoonlijk op de hoogte gesteld van de inrichting van de doorstroomlocatie. Sporthal Rolduc blijft in gebruik als doorstroomlocatie tot 1 oktober 2022.

Opvang vluchtelingen in Kerkrade

Burgemeester Petra Dassen over de sporthal als doorstroomlocatie: “De gemeenten in Zuid-Limburg zorgen samen voor de noodopvang van vluchtelingen in de lokale samenleving. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft Kerkrade al ruim 100 vluchtelingen opgevangen in Abdijhotel Rolduc. We stellen ook Sporthal Rolduc graag beschikbaar als doorstroomlocatie wanneer dat nodig is. Samen met de verenigingen die gebruik maken van de sporthal zoeken we naar passende alternatieven zodat zij hun activiteiten voort kunnen zetten. We rekenen daarbij op enige flexibiliteit gezien de omstandigheden. Het is fijn dat we iets kunnen doen voor mensen in nood en dat we zo rust en veiligheid kunnen bieden.”

In Kerkrade zijn al zo’n 100 vluchtelingen uit Oekraïne voor langere tijd ondergebracht in sloopappartementen in het Rolduckerveld en in een leegstaande zorginstelling van Meander. Een werkgroep van de gemeente begeleidt de groep en helpt met het regelen van zaken als de inschrijvingen in de Basisregistratie Persoonsgegevens, huisartsbezoeken en het wegwijs raken in de regels in Nederland.

Wilt u meer weten over de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Klik dan hier.