Eerste huis: Kerkrade blijft starters steunen met starterslening

Gemeente Kerkrade blijft starters steunen bij het kopen van hun eerste huis. Dit doen we met een starterslening. Sinds 2008 hebben we al ruim 250 starters kunnen helpen en we gaan hiermee door.

Het potje met geld voor de startersleningen was eind 2023 bijna

Twee huissleutels aan een sleutelring met daaraan een zilverkleurige sleutelhanger in de vorm van een huisje

leeg. De gemeenteraad heeft besloten om dit weer aan te vullen met € 500.000, -. Dat betekent dat we starters de komende tijd kunnen blijven helpen met het kopen van hun eerste huis in Kerkrade. 

“Starters hebben in deze markt de meeste moeite van iedereen om een koophuis te vinden. Met behulp van een starterslening kunnen ze net een beetje extra lenen. Zodat ze tóch hun eerste huis kunnen kopen”, legt wethouder Tim Weijers (Wonen) uit. 
“Op deze manier zetten we ons in om het kopen van een eerste huis bereikbaar te houden voor starters die graag in onze gemeente willen blijven of komen wonen.”  

We helpen bij het vinden van een eerste huis in Kerkrade

Een starterslening aanvragen kan in Kerkrade al sinds 2008. Sinds die tijd is er in totaal ruim € 1.750.000 aan startersleningen verstrekt. In totaal hebben we tot eind 2023 ruim 250 starters een extra steuntje in de rug gegeven bij het vinden van hun eerste huis in Kerkrade.

Meer informatie over de starterslening staat op onze website

Kort uitgelegd is de starterslening een extra lening boven op de hypotheek. Om de aankoop van een eerste woning mogelijk te maken. De lening loopt 30 jaar. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing. 

Met een starterslening kun je een huis kopen van maximaal € 245.000, - (inclusief verbeter- en meerkosten). Hier kun je dan maximaal € 49.000, - voor lenen. De gemeente betaalt 25% van dit bedrag en de provincie 75%. De starterslening wordt afgesloten onder Nationale Hypotheekgarantie.

Meer informatie staat op de informatiepagina over de Starterslening