Duurzaamheidsmaatregelen moeten voor alle inwoners, verenigingen en ondernemers van onze gemeente haalbaar zijn. Ook voor mensen met een kleine beurs. Daarom helpt de gemeente Kerkrade met het Energie en Klimaat Fonds Kerkrade, naar goed voorbeeld van het succesvolle Duurzaam Klimaat- en Energiefonds van de gemeente Landgraaf.

Inwoners, verenigingen en ondernemers van onze gemeente met een eigen woning of gebouw kunnen vanaf 15 september 2022 een aanvraag indienen voor een lening uit het Energie en Klimaat Fonds Kerkrade. 

Wethouder René van Drunen (Duurzaamheid): “Deze lening helpt inwoners, verenigingen en ondernemers om te investeren in maatregelen om hun woning of gebouw duurzamer te maken. Hierdoor kunnen zij hun energiekosten verlagen, of zorgen voor minder wateroverlast. Deze maatregelen dragen bovendien bij aan een duurzaam Kerkrade!”

Wat houdt het fonds precies in? 

U kunt bij de gemeente een bedrag tussen de € 1.000,- en € 35.000,-  lenen om uw huis of bedrijfspand duurzamer te maken. De rente over de lening bedraagt 1,425 % en de lening heeft een looptijd van 15 jaar. Daarnaast betaalt u administratiekosten. 
Let op, geld lenen kost geld! 

Let op! Geld lenen kost geld, met daarachter een poppetje dat een euroteken achter zich aansleept als een blok aan zijn been

Kijk voor meer informatie op onze informatiepagina over het Energie en Klimaat Fonds Kerkrade

Wie kan gebruikmaken van het fonds? 

Woningeigenaren, verenigingen en ondernemers van de gemeente Kerkrade kunnen gebruik maken van het Energie en Klimaat Fonds Kerkrade. Woningeigenaren moeten zelf in hun woning wonen. Verenigingen en ondernemers moeten zelf de eigenaar zijn van hun verenigingsgebouw of bedrijfspand. 

Hoe vraagt u een lening uit het fonds aan? 

U kunt zich aanmelden voor een lening via het digitale aanvraagformulier op www.kerkrade.nl/verduurzamen Hier vindt u ook een printbare versie van het formulier. Het aanvraagformulier is ook verkrijgbaar aan de balie van het Stadskantoor.

Laat u adviseren over het verduurzamen van uw huis of bedrijfspand

Wij adviseren u om eerst een totaaladvies op te vragen bij een onafhankelijke adviseur over het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand.  U kunt voor advies bijvoorbeeld terecht bij de WoonWijzerWinkel(externe link), hét energieloket voor alle Parkstadgemeenten. Zij kijken met u mee en helpen u graag de juiste keuzes te maken. U vindt de WoonWijzerWinkel aan de Roda JC Ring 61 in Kerkrade 

Meer informatie over het Energie en Klimaat Fonds Kerkrade

Uitgebreide informatie over het Energie en Klimaat Fonds Kerkrade vindt u op onze informatiepagina  Hier vindt u voorbeelden van verschillende maatregelen waarvoor u een bedrag kunt lenen. Ook leest u hier aan welke voorwaarden uw aanvraag moet voldoen en welke kosten de lening met zich meebrengt. 

Andere financieringsmogelijkheden om te verduurzamen

Het Energie en Klimaat Fonds Kerkrade is niet de enige financieringsmogelijkheid als u uw woning of gebouw wilt verduurzamen. 

Een duidelijk overzicht van andere financieringsmogelijkheden en mogelijke subsidies vindt u op de Energiesubsidiewijzer(externe link)

Ook de adviseurs van de WoonWijzerWinkel kunnen u vertellen over de andere financieringen en eventuele subsidiemogelijkheden.