Workshop voor familiebedrijven: ‘Hoe maak je je bedrijf klaar voor een overdracht of verkoop?’

Ongeveer 30 procent van de familiebedrijven in Kerkrade komt de komende jaren voor de keuze te staan om het bedrijf over te dragen naar de volgende generatie of te verkopen. 

Gemeente Kerkrade organiseert in samen met MKB-Limburg de Workshop ‘Mijn bedrijf in de etalage!’ Het doel is om ondernemers zo goed mogelijk voor te bereiden op de overdracht of verkoop van hun bedrijf.  In 3 workshops (op 23 september, 14 oktober en 4 november) van 4 uur komen diverse onderwerpen over de overdracht en verkoop aan bod. Ondernemers kunnen kosteloos deelnemen. Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

Wethouder Alexander Geers (economie): “Familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de lokale economie. Als gemeente ondersteunen we waar mogelijk om de continuïteit en het succes van deze bedrijven te waarborgen.”

Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Inschrijven kan vanaf 8 augustus via onderstaande button.

Inschrijven (vanaf 8 augustus)

Inhoud workshops

Workshop 1: Overdracht of verkoop  

Een familiebedrijf overdragen of verkopen is een grote stap waar veel bij komt kijken. Het gaat om geld maar ook over emoties en familiebelangen. Tijdens de eerste bijeenkomst worden de opties besproken en gewogen om vervolgens een exit- c.q. overdracht-strategie te formuleren. 

Workshop 2: Mijn bedrijf in de etalage 

Wat is de verkoopwaarde van de onderneming als de eigenaar eruit stapt? Hoe bereken je de verkoopwaarde? Wat zijn de verkoopvoorwaarden? Hoe verloopt een MBO-, overdracht- of verkoopproces? Tijdens de tweede sessie zoomen we in op het onderhandelingsspel.

Workshop 3: Estate planning

Nadat de overdracht of verkoop officieel is afgerond verandert er veel voor de oud eigena(a)r(en) en hun familie. Wat zijn de financiële en fiscale gevolgen? Vermogen, een leven zonder bedrijf en de nalatenschap, zaken die tijdens de derde sessie aan bod komen.

Deelnemende bedrijven ontvangen een syllabus met informatie per workshop en het boek ‘Controverse in het familiebedrijf’ over de overdracht-perikelen binnen een familiebedrijf. 

Data en tijden

  • 23 september van 13.00 – 17.00 uur
  • 14 oktober van 13.00 -17.00 uur
  • 4 november van 13.00 – 17.00 uur 

Locatie

Raadhuis, Markt 1 in Kerkrade

Kosten

Gratis