Wonen Zuid en Gemeente Kerkrade aan de slag in de Schoutstraat en de Toupsbergstraat: 28 nieuwbouwwoningen

Woningbouworganisatie Wonen Zuid en Gemeente Kerkrade gaan samen aan de slag in het oude gedeelte van de Schoutstraat en de Toupsbergstraat in Chevremont. Door oude woningen te slopen en nieuwe te bouwen willen ze de woonomgeving verbeteren. 

Op vrijdag 3 maart hebben Tim Weijers (wethouder Wonen van de gemeente Kerkrade) en Ramon Testroote (bestuurder van Wonen Zuid) hun handtekening gezet onder de afspraken die de twee partijen samen gemaakt hebben over het gebied. Wonen Zuid en de gemeente hebben de mensen die in de buurt wonen vorig jaar al laten weten wat de plannen zijn.  

Wonen Zuid gaat oude woningen slopen

In de Schoutstraat en de Toupsbergstraat staan 26 sociale huurwoningen van Wonen Zuid. Deze woningen zijn oud en hun kwaliteit is niet meer goed genoeg. Daarom gaat Wonen Zuid de woningen slopen. Ze verwachten hiermee eind van dit jaar te kunnen beginnen. Daarna bouwt Wonen Zuid in totaal 28 energiezuinige woningen terug op de plaats van de oude sociale huurwoningen. 

Er komen levensloopbestendige woningen en eengezinswoningen op dezelfde plaats terug

Op de plaats van de 18 woningen in de Schoutstraat komen 18 levensloopbestendige woningen. Dit zijn huizen waar de bewoners ook kunnen blijven wonen als ze gebruik moeten gaan maken van bijvoorbeeld een rollator of een rolstoel. De 8 woningen in de Toupsbergstraat vervangt Wonen Zuid door 10 nieuwe eengezinswoningen. 

Het wordt een mooie buurt waar je fijn kunt wonen

De nieuwe woningen zullen goed bij de rest van de woningen in de straten passen. Door de oude sociale huurwoningen te vervangen door nieuwe woningen, willen Wonen Zuid en de gemeente ervoor zorgen dat de straten er mooier uit gaan zien. Ook willen ze er een buurt van maken waar mensen van verschillende leeftijden fijn kunnen wonen. 

Wethouder Weijers: “We willen als gemeente zorgen voor meer goede woningen in Kerkrade. Het liefst een mix van soorten woningen die bij verschillende groepen mensen passen. Zoals alleenstaanden en gezinnen. Of jonge en oudere mensen. Ook willen we dat deze woningen in een omgeving staan waar het fijn wonen is. De nieuwe woningen van Wonen Zuid in de Schoutstraat en de Toupsbergstraat zijn een mooi voorbeeld van ons woonoffensief in de praktijk.” 

Tim Weijers (rechts) en Ramon Testroote tekenden op 3 maart de afspraken. Links op de banner staan voorbeelden van de verschillende nieuwbouwwoningen.
Tim Weijers (rechts) en Ramon Testroote tekenden op 3 maart de afspraken.
Een tekening van hoe de huizen eruit gaan zien. Het zijn rijtjeshuizen in blokken van vijf,  met twee etages en een puntdak.
Een voorbeeld van de nieuwbouwhuizen in de Toupsbergstraat
Een tekening van hoe de huizen eruit gaan zien. Het zijn witte rijtjeshuizen in blokken van vijf. De tweede etage zit onder het puntdak, alle huizen hebben een dakkapel.
Een voorbeeld van de nieuwbouwhuizen in de Schoutstraat