De komende weken stellen wij u voor aan enkele huurders van Flexiforum. Zij vertellen over hun ervaringen met dit markante gebouw en hoe zij samen bouwen aan een nieuwe gemeenschap. Dit keer aan het woord Natalie Savelsbergh van VAZOM (Vrije Akademie) en Ingrid Stessen van Kinso.

Natalie Savelsbergh, VAZOM (Vrije Akedemie) 

Natalie Savelsbergh
Natalie Savelsbergh

Wie een leuke en leerzame cursus zoekt kan prima terecht bij Vrije Akademie (VAZOM). VAZOM staat voor kwalitatief goed kunstonderwijs en wil open zijn voor iedereen. “Het is altijd mogelijk om even een kijkje te komen nemen op de derde verdieping in het Flexiforum om te zien wat we allemaal doen”, aldus Natalie Savelsbergh, directeur Vrije Akademie. “Er is voor iedereen wel iets te vinden via www.vazom.nl”.

VAZOM verzorgt namelijk kunstonderwijs. “Bijvoorbeeld beeldende cursussen (tekenen, schilderen, boetseren en fotografie). Dat doen we voor zowel volwassenen als kinderen (jeugdateliers). Daarnaast verzorgen we ook de vooropleiding voor de kunstacademie”, vertelt Natalie. “Ook zijn we actief met allerhande projecten. Bij de cursussen staat vooral het eindresultaat centraal, bij de projecten is ook het proces belangrijk, het sociale aspect. En we hebben ook iedere dag het project ‘samen creatief’. In dit project kun je voor € 2,50 per dagdeel andere mensen ontmoeten die creatief bezig zijn.”

VAZOM werkt ook samen met zorginstellingen als Mondriaan, Levanto en Radar. Mensen met een beperking zijn ook van harte welkom bij Kinso. Een partner waar onder andere de Vrije Akademie mee samenwerkt.

Ingrid Stessen, Kinso

Ingrid Stessen Kinso
Ingrid Stessen

Kinso staat voor Kwaliteit In Speciale Opvang en levert in het Flexiforum buitenschoolse opvang voor het speciaal onderwijs. Daarnaast biedt Kinso dagbesteding in Heerlen. Met het Flexiforum heeft Kinso een locatie gevonden die naast 2 scholen voor speciaal onderwijs ligt. Kinso heeft in Flexiforum beschikking heeft over eigen ruimtes.

Directeur Ingrid Stessen vertelt over Kinso: “Wij hebben samen met de ouders en de school de taak kinderen de gelegenheid te geven, in een sfeer van veiligheid en vertrouwen, hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Bij Kinso staan dus drie kernwaarden centraal: sfeer, vertrouwen en veiligheid.”

Als je met Ingrid spreekt, dan kom je er al snel achter dat haar werk een soort van roeping is. Ingrid heeft namelijk zelf een gehandicapte dochter en ervoer uit eerste hand dat ze de opvang voor haar dochter eigenlijk nergens ondergebracht kreeg. Net zoals de zoon van Natalie, die Ingrid dan ook weer kent omdat beide kinderen bij elkaar in de klas hebben gezeten. Deze groep kinderen, zo vertelt Ingrid, vallen eigenlijk tussen wal en schip omdat ze naast hun handicap ook nog te maken hebben met bijvoorbeeld autisme, epilepsie, etc.

Die gezamenlijke uitdaging schept dan ook een band tussen Ingrid en Natalie. Een band die beiden nu proberen te vertalen naar de volgende concrete samenwerking. Ingrid zegt wel eens: “Je mag (in deze maatschappij) gehandicapt zijn, maar niet té gehandicapt. Voor de doelgroep die in deze categorie valt zouden we graag een expertisecentrum opzetten in het Flexiforum. Een plek waar niet alleen de kinderen zelf, maar zeker ook de ouders juist geïnformeerd worden én ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.”

Gezien de passie waarmee beide dames hun plannen uit de doeken doen, gaat dat expertisecentrum er zeker komen!

Voor meer informatie: www.vazom.nl en www.kinso.nl