De komende weken stellen wij u voor aan enkele huurders van Flexiforum. Zij vertellen over hun ervaringen met dit markante gebouw en hoe zij samen bouwen aan een nieuwe gemeenschap. Dit keer aan het woord: Jos Leuven van Vakschool Installatietechniek Bouw Zuid Limburg en Guido Sieler en Antoine Dammers van Rensen Regeltechniek.

Vakschool Installatietechniek Bouw Zuid Limburg

Flexiforum huisvest onder andere de Stichting Vakschool Installatietechniek. Jos Leuven, vrijwilliger in het bestuur, legt graag uit wat de Vakschool doet. “De Vakschool begeleidt 16 leerlingen afkomstig uit de regio. Dat doen we in samenwerking met Vista College, in onze vakschool in het Flexiforum. We begeleiden veelal leerlingen die, om welke reden dan ook, uitgevallen zijn in het reguliere onderwijs. We bieden deze leerlingen een nieuwe kans door werken en leren te combineren. Ze werken 4 dagen in de praktijk en zitten 1 dag op school om theoretische kennis bij te spijkeren. Een aantal leerlingen is inmiddels met een diploma uitgestroomd naar regulier werk, daar doen we het voor, fantastisch!”.

Foto Jos Leuven
Jos Leuven

Rensen Regeltechniek

Ook Rensen Regeltechniek is gehuisvest in het Flexiforum. Guido Sieler legt uit wat ze doen: “We verzorgen de regeltechniek voor tal van klanten. Regeltechniek is een heel breed vakgebied, waarbij je zorgt voor de aansturing van bijvoorbeeld de centrale verwarming, airco en luchtbehandeling, verlichting etc. Het is een vakgebied dat volop in ontwikkeling is. Nieuwe technieken volgen elkaar snel op, de aansturing via apps en de cloud wordt steeds belangrijker. Dat vraagt om een nieuwe generatie installateurs, die ook gevoel hebben bij IT. Maar ze moeten natuurlijk ook een pvc-pijp kunnen monteren.”

Guido Sieler en Antoine Dammers
Guido Sieler en Antoine Dammers

Samenwerking?

Guido Sieler vertelt hoe het bedrijf en de Vakschool met elkaar in contact gekomen zijn binnen het Flexiforum. “Je loopt elkaar binnen Flexiforum gewoon tegen het lijf. Het is een gemeenschap waar de huurders elkaar ook meer en meer opzoeken. Ik herinner me nog goed dat ik in het atrium van het Flexiforum een leraar van de Vakschool tegen het lijf liep. Al pratende concludeerden we al snel dat de link tussen de Vakschool en Rensen eenvoudig te leggen is. Regeltechniek en installatietechniek dat past immers bij elkaar. Samenwerking is dan heel natuurlijk.”

Leerlingen inspireren

 “Guido en ik zitten al ruim twintig jaar in het vak, maar saai wordt het nooit. De regeltechniek maakt constant ontwikkelingen door. En ook daar zien we de verbinding met de Vakschool. Juist die nieuwe ontwikkelingen kunnen wij delen met de leerlingen die opgeleid worden tot installateur. We willen de leerlingen graag inspireren door ze mee te nemen in de innovaties in hun vakgebied.”

Flexiforum: versterken door verbinding

Zowel Jos als Guido en Antoine ervaren het Flexiforum als een plek waar de verbinding tot versterking leidt. Volgens Jos staat in het moderne en aantrekkelijke gebouw van alles te ‘borrelen’. “Het zou natuurlijk geweldig zijn om met een groep leerlingen, naast een stukje theorie, vooral het gebouw in te trekken en links en rechts in een technische ruimte een regelkast open te trekken om ze vooral zelf aan de slag te laten gaan”, vult Guido aan.

Over een ding zijn de heren het roerend eens. Aan concrete ideeën om de samenwerking verder vorm te geven is zeker geen gebrek. Jos, Antoine en Guido zijn ervan overtuigd het Flexiforum die samenwerking perfect ondersteunt.