De komende weken stellen wij u voor aan enkele huurders van Flexiforum. Zij vertellen over hun ervaringen met dit markante gebouw en hoe zij samen bouwen aan een nieuwe gemeenschap. Dit keer aan het woord Monique Veldhuizen van team Participatie van gemeente Kerkrade en Claudio di Leonardo, Koster Industrial Services.

Claudio di Leonardo, Koster Industrial Services

Koster Industrial Services is al meer dan 25 jaar toonaangevend op het gebied van industrieel onderhoud en machinebouw. Ze werken voor toonaangevende bedrijven als Chemelot, Sitech, EKK Eagle Simrax, Jindal Films Europe Kerkrade, Refresco en Koninklijke Mosa. Ze zijn daar betrokken bij het oplossen van revisiestoringen en voeren onderhoud aan productielijnen in de productieomgeving uit.

Claudio geeft aan dat Koster ongeveer drie jaar geleden een industriële wasstraat overnam. “Dan heb je het over een wasstraat die gebruikt wordt door toeleveranciers van Tenneco (de grootste leverancier van schokdempers), om alle aan te leveren boutjes, moertjes, etc. te reinigen vóór levering. Dat is belangrijk om de kwaliteit te garanderen. Die specifieke wasstraat vormt nu de link tussen Koster en de gemeente Kerkrade”.

Monique Veldhuizen, Team Participatie gemeente Kerkrade

Een belangrijke rol van team Participatie is het helpen van mensen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. “We bereiden ze voor en stomen ze klaar voor de reguliere arbeidsmarkt. We werken daartoe samen met bedrijven en instellingen. Koster Industrial Services is een partner van ons. Bij Koster bekijken we vanuit een werksituatie vooral wat iemand kan en wat iemands kwaliteiten en werknemersvaardigheden zijn”, aldus Monique.

“De wasstraat van Koster past goed bij onze doelgroep. Het werk aan zo’n wasstraat is goed toegankelijk voor onze cliënten. Bovendien zijn Claudio en zijn compagnon Ben meedenkend, goed benaderbaar en rechtdoorzee. Die mentaliteit en laagdrempeligheid is goud waard voor de doelgroep waar wij vanuit team Participatie mee werken.”

Diversiteit van samenwerking

Monique en Claudio leerden elkaar kennen toen Claudio in 2020 met zijn bedrijf zijn intrek nam in het Flexiforum. Het feit dat zowel Koster als ook team Participatie beiden gehuisvest zijn in het Flexiforum, maakt de samenwerking tussen beide organisaties nog makkelijker. Monique: “Ik loop nu regelmatig even bij Claudio binnen om te vragen hoe het gaat, wat hem opvalt en welke tips hij voor ons heeft. Die laagdrempeligheid maakt de samenwerking veel prettiger. We voelen ons partners, die samen met onze inwoners werken aan de toekomst richting arbeidsfitheid.

“Juist voor het aanleren van basisprincipes die horen bij een werknemer is een bedrijf als Koster een geweldige partner”, zo geeft Monique aan. “Koster is een commerciële organisatie met een no-nonsense mentaliteit. Dat is precies waar iemand, die zijn weg weer moet vinden naar de reguliere arbeidsmarkt, het meest bij gebaat is.” Claudio is net zo enthousiast als Monique over de samenwerking én de nieuwe werkomgeving van het Flexiforum. “Je moet je voorstellen dat wij dertig jaar lang gebuffeld hebben. De boterham die eet je maar onder het autorijden. Die mentaliteit zeg maar. Dus toen het Flexiforum als optie voorbijkwam als nieuw onderkomen, was dat even schakelen. Maar juist de diversiteit van de verschillende soorten organisaties die gehuisvest zijn in het Flexiforum spreekt ons erg aan. Dat heeft naast de samenwerking met team Participatie van gemeente Kerkrade, ook al geleid tot verbindingen naar de Vakschool en het Vista College. En super dat we ook mensen kunnen helpen met afstand tot werk. Dat is hartstikke mooi!”