De komende weken stellen wij u voor aan enkele huurders van Flexiforum. Zij vertellen over hun ervaringen met dit markante gebouw en hoe zij samen bouwen aan een nieuwe gemeenschap. Dit keer aan het woord: Larissa Peters, van Kindercentrum Ratatouille

Directeur van Kindercentrum Ratatouille, Larissa Peters, koos na 10 jaar op de markt staan voor een flinke verandering in haar carrière. “Ik had op een gegeven moment het gevoel dat ik stil stond in mijn ontwikkeling. En als ik iets vervelend vind, dan is het wel stilstand. Ik had diverse diploma’s en behoorlijk wat ervaring in onder andere woonbegeleiding van jongvolwassenen en de kinderopvang. Bij mij ontstond al snel een sterk gevoel weer met kinderen aan de slag te willen. Als zelfstandig ondernemer, zodat ik zelf invulling kon geven aan mijn toekomst. Ik startte als gastouder en bood optimale flexibiliteit en aandacht voor het gezin. De keerzijde was dat het me 7 dagen per week volledig ‘opslokte’.

Ik wilde mijn uitgangspunten van flexibiliteit en aandacht vasthouden, maar in een andere vorm. Dat leidde tot het plan voor Kindercentrum Ratatouille. Een plek waar niet alleen persoonlijke aandacht is voor het kind, maar minstens net zoveel voor de ouders. Waar niet alleen plek is voor opvang, maar waar wordt meegedacht en -geholpen bij het vormgeven van de ontwikkelbehoefte van een kind.

Flexiforum?

Maar waar vestig je zo’n Kindercentrum? We zochten een bijzondere plek, die past bij de uitgangspunten van Ratatouille. Een plek dus die uitnodigt om op avontuur te gaan. Waar we dagelijkse activiteiten en avonturen kunnen aanbieden op het gebied van kunst, natuur en bewegen. We wilden naast een goede verzorging ook iets bijzonders aan de kinderen bieden:  nieuwe ervaringen! Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze huisdieren, twee vlaamse reuzen, die met de kindjes meeleven. Ook bieden we shantala babymassage aan. Een van onze pedagogisch medewerkers is daarvoor opgeleid. Ze geeft ook cursussen hierover aan jonge ouders met pasgeboren baby’s. Ook werken wij met verschillende handpoppen tijdens ons programma, en bieden we aromatherapie in onze snoezelruimtes. Zo’n divers aanbod aan activiteiten vroeg om een heel flexibel gebouw. En dat hebben we gevonden!

Flexiforum!

Toen ik begon aan mijn zoektocht naar een fijne plek voor het Kindercentrum, lag het Flexiforum helemaal niet zo voor de hand. Het is een groot gebouw, al helemaal voor kleine kindjes. Toen ik mijn plan en wensen voor een locatie met de gemeente besprak raadde de wethouder me aan om eens te gaan kijken in het Flexiforum. Dat heb ik gedaan en ik moet zeggen, ik kon eigenlijk alle vakjes afvinken. Flexiforum biedt grote, open ruimtes en zeeën aan lichtinval. Ik zag het helemaal voor me. Ratatouille kon in Flexiforum een flexibele kinderopvang aanbieden, waar je als ouders je kind graag naartoe brengt. Ik zie ook dat kinderen het echt als een tweede thuis ervaren.

Van elkaar leren

In het Flexiforum hebben we heel veel fijne buren. Bedrijven en instellingen die ook gericht zijn op samenwerking. Die ontstaat al door letterlijk naast elkaar te zitten en de vraag te stellen: ‘Wat doen jullie eigenlijk?’ Dan ontdek je heel snel welke kennis en kunde de ander in huis heeft. Als professional én als mens. Kennis en kunde waar je wederzijds je voordeel mee kunt doen. Ik zie ook legio mogelijkheden voor samenwerking in Flexiforum. Je zou de buitenruimte bijvoorbeeld optimaal kunnen benutten, door deze gezamenlijk in te richten met organisaties die dezelfde doelgroep bedienen. Of samen een leuke dag organiseren voor de buurt. Flexiforum smaakt naar meer. Ratatouille mag na een inspectie door de GGD het aantal kindplaatsen uitbreiden en we willen in toekomst meerdere vestigingen openen. Flexiforum is dan een goed voorbeeld hoe dat kan.”