Warmtenet Zuid-Limburg in stroomversnelling
Goed nieuws voor Zuid-Limburg! Energie Beheer Nederland sluit zich aan bij het initiatief voor een regionaal warmtebedrijf in Zuid-Limburg. Een regionaal warmtebedrijf werkt samen met gemeenten aan het realiseren van collectieve warmtenetten.
Dit initiatief wordt gesteund door tien Zuid-Limburgse gemeenten, de Provincie Limburg, Enexis Groep en Energie Beheer Nederland (EBN). De partijen hebben gister de intentieverklaring ondertekend om samen te werken aan een publiek warmtebedrijf. Men verwacht dat in de toekomst tienduizenden woningen en bedrijven aangesloten kunnen worden op een warmtenet.
“Met dit regionale warmtenet zetten we een enorme stap richting een duurzame en betaalbare toekomst voor onze inwoners,” aldus wethouder van Drunen (Duurzaamheid). “Het laat zien dat we als regio samenwerken aan oplossingen die goed zijn voor het klimaat én voor de portemonnee.”
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet brengt warmte via ondergrondse leidingen naar huizen en gebouwen. Hierdoor is een cv-ketel op aardgas niet meer nodig. In plaats daarvan wordt warm water gebruikt om woningen te verwarmen en om te koken. Dit helpt bij het verminderen van CO₂-uitstoot en maakt ons minder afhankelijk van buitenlandse energiebronnen.
Daarnaast wijst Enexis erop dat warmtenetten helpen om het elektriciteitsnet minder te belasten. Zo blijft de energietransitie haalbaar. Bovendien kan Zuid-Limburg hierdoor gebruikmaken van lokale warmtebronnen, zoals de restwarmte van industriepark Chemelot.
Voor Warmtenet Zuid-Limburg wordt in de komende maanden onderzocht welke structuur het warmtebedrijf gaat krijgen en welk aandeel iedere partij daarin krijgt.
Voordelen voor de regio
Het plan is om Warmtenet Zuid-Limburg een publiek bedrijf te maken. Dit betekent dat het grotendeels in handen is van de overheid. Hierdoor kunnen de tarieven stabiel en transparant blijven. Dit zorgt ervoor dat inwoners betaalbare en betrouwbare warmte in huis hebben.
De Tweede Kamer bespreekt binnenkort de Wet collectieve warmte, die bepaalt dat nieuwe warmtenetten vanaf 2026 vooral publiek moeten zijn.
