Tot 1 september 2015 heette dit 'ondertrouw'. Nu heet het 'melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap'.

Melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Gaat u binnenkort trouwen? Gefeliciteerd met deze grote stap! Voordat dit feestelijke moment aanbreekt, doet u eerst een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente. Dat mag in de gemeente waar u en uw partner gaan trouwen. Let op: vanaf twee weken tot uiterlijk één jaar nadat u de melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt gedaan, kunt u trouwen.

Hoe doet u een melding van een voorgenomen huwelijk?

In de gemeente Kerkrade doet u uw melding via onze huwelijksApp.

Geregistreerd partnerschap

Gaat u niet trouwen, maar wilt u de relatie met uw partner wél officieel vastleggen? Dan kunt u kiezen voor een geregistreerd partnerschap. U kunt een melding van een voorgenomen geregistreerd partnerschap ook doen via onze huwelijksApp.

Let op: als één van u beiden in het buitenland is geboren of niet de Nederlandse nationaliteit heeft, zijn er meer documenten nodig. Neemt u in dat geval contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 045.

De trouwceremonie

Als u een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doet, wilt u misschien ook zo snel mogelijk de ceremonie plannen. Dat is het moment waarop u en uw partner elkaar het jawoord geven. U kunt uw trouwdatum en het tijdstip direct online reserveren in onze huwelijksApp. U heeft hiervoor wel DigiD nodig en van uw getuigen kopieën (voor- en achterkant) van de identiteitsbewijzen.

Uw trouwlocatie en ambtenaar van de burgerlijke stand

In de gemeente Kerkrade hebben we verschillende officiële trouwlocaties.

Kiest u voor een buitenlocatie dient u zelf met de locatie afspraken te maken over de datum en tijdstip van de huwelijksvoltrekking. Houd er rekening mee dat de buitenlocatie ook kosten in rekening brengt voor de huur van de huwelijkslocatie.

Bekijk een overzicht van deze prachtige trouwlocaties in Kerkrade. Van iedere locatie zijn bewegende beelden te bekijken. Klik hiervoor onder het tabblad Locaties in de lijst Locaties op de plek van uw keuze en klik vervolgens onder i verder naar 'Video'.

Ook kunt u een voorkeur aangeven wie de plechtigheid voltrekt. Bekijk alle trouwambtenaren oftewel BABS'en (buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand). Allen stellen zij zich door middel van een video aan u voor zodat u makkelijk online kunt bepalen welke trouwambtenaar uw voorkeur heeft! Klik hiervoor door naar het tabblad Ambtenaren, vervolgens onder de i door naar 'Video'.