De gemeente Kerkrade maakt werk van het onderhoud van de openbare verlichting in de stad. Waar nodig worden lichtmasten en armaturen van straatverlichting vervangen.

Bij het bepalen of en waar straatverlichting vervangen moet worden, wordt op drie dingen gelet: duurzaamheid, functionaliteit en veiligheid.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en energie besparen worden steeds belangrijker. Daarom werken we bij het onderhoud van de straatverlichting ook aan het verder verminderen van energieverbruik. Dit gebeurt door verouderde armaturen en defecte armaturen te vervangen door nieuwe armaturen met LED-lampen. LED-lampen zijn duurzaam; ze gebruiken weinig energie en gaan lang mee. Ook bij het plaatsen van geheel nieuwe verlichting worden uiteraard LED-lampen gebruikt. 
Doordat elk jaar meer verouderde oude lampen zijn vervangen door LED-lampen, daalt het energieverbruik van de openbare verlichting in Kerkrade al enkele jaren. 

Overal duurzame LED-verlichting

Doordat de gemeenteraad besloten heeft om voor dit jaar meer geld beschikbaar te stellen voor de vervanging van de openbare verlichting, kan het tempo van de vervanging flink worden opgehoogd. “En dat is op meerdere vlakken goed nieuws,” laat Wethouder Tim Weijers (Openbare Ruimte) weten: “Deze versnelling komt niet alleen ten goede aan duurzaamheid en veiligheid, maar draagt ook bij aan het beperken van de energiekosten.”

Functionaliteit

Oude armaturen en armaturen die niet goed meer werken, worden vervangen om te voorkomen dat straatverlichting voor langere tijd uitvalt. Ook de lichtmasten zelf worden gecontroleerd en vervangen als dat nodig is. 

Veiligheid

Goede verlichting op straat geeft een veiliger gevoel. Goede verlichting is ook belangrijk voor de verkeersveiligheid; het zorgt voor beter zicht voor bestuurders, fietsers en voetgangers.
Er wordt daarom gekeken waar de lichtkwaliteit van de openbare verlichting verder verbeterd kan worden, zodat de openbare ruimte ook na zonsondergang veilig bruikbaar blijft. 
 

Twee straatlantaarns met LED verlichting  die branden in het donker in een straat met huizen, er komen auto's voorbij die met lange sluitertijd gefotografeerd zijn