In Kerkrade kunnen bewoners, bezoekers en ondernemers in aanmerking komen voor verschillende parkeervergunningen, abonnementen en ontheffingen.

Klik op onderstaande categorieën voor meer informatie en het regelen van uw aanvraag. 

Parkeervergunning voor bewoners en ondernemers

Bewoners en ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een parkeervergunning, waarmee 24/7 in het betaald parkeren gebied geparkeerd mag worden.

Met ingang van 1 januari 2021 moeten alle inwoners en ondernemers hun parkeervergunning of ontheffing elk jaar opnieuw aanvragen. Als u geen nieuwe aanvraag doet, sturen wij u geen nieuwe vergunning.

Voor bewoners geldt dat zij in het gebied moeten wonen. Voor ondernemers geldt dat de onderneming in het betaald parkeren gebied gevestigd is, en dat de auto noodzakelijk is voor het goed functioneren van het bedrijf en daarom in de directe nabijheid moet kunnen parkeren.

In totaal mogen er twee parkeervergunningen per adres aangevraagd worden.

In de situatie dat men meerdere auto’s op eigen terrein kan parkeren, bijvoorbeeld op een oprit of in een garage, dan komt men niet in aanmerking voor een vergunning. In de situatie dat één auto op eigen terrein geparkeerd kan worden, dan mag op dit adres nog één parkeervergunning in de openbare ruimte aangevraagd worden.

Direct online regelen:

Aanvragen parkeervergunning

Is uw kenteken tussentijds gewijzigd?
Dan kunt u dit ook digitaal aan ons doorgeven. 

Doorgeven wijziging kenteken parkeervergunning  

Als u de aanvraag of wijziging niet digitaal kunt doen, kunt u ook bellen naar 14 045.

Parkeervergunning voor mantelzorgers: het Mantelzorgersvignet

Geregistreerde mantelzorgers kunnen onder bepaalde voorwaarden een parkeervergunning aanvragen. Met dit zogenoemde Mantelzorgersvignet kan tegen een gereduceerd tarief geparkeerd worden bij de woning van de persoon waaraan mantelzorg verleend wordt.

Mantelzorgers komen hiervoor in aanmerking als diegene die mantelzorg ontvangt in het betaald parkeren gebied in Kerkrade woont, de mantelzorger geregistreerd is bij het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad Limburg en de mantelzorger langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week onbetaalde zorg verleent.

Direct online regelen:

Aanvragen Mantelzorgvignet

Abonnement voor parkeren in parkeergarages

Voor parkeren in de parkeergarages kan een abonnement aangevraagd worden.

In Kerkrade zijn dit de openbare parkeergarage Orlandopassage, waar men een niet gereserveerde parkeerplaats kan huren, en de besloten parkeergarage Wijngracht, waar wel een vaste plaats toegewezen wordt.

Direct online regelen:

Abonnement parkeergarage Orlando

Abonnement parkeergarage Wijgracht

Als u de aanvraag niet digitaal kunt doen, kunt u ook bellen naar 14 045.

Parkeerontheffing Blauwe Zone voor bewoners en ondernemers

Bewoners die niet op eigen terrein kunnen parkeren en ondernemers die kunnen aantonen dat zij de auto meerdere malen per dag nodig hebben voor het goed kunnen runnen van hun onderneming, bijvoorbeeld doordat zij een bezorgservice hebben, kunnen in aanmerking komen voor een parkeerontheffing.

Met ingang van 1 januari 2021 moeten alle inwoners en ondernemers hun parkeerontheffing elk jaar opnieuw aanvragen. Als u geen nieuwe aanvraag doet, sturen wij u geen nieuwe ontheffing.

De bedragen voor een parkeerontheffing worden jaarlijks door de Raad vastgesteld in de Tarievennota. De ontheffing is gekoppeld aan de ontheffinghouder en wordt op kenteken uitgegeven, met een maximum van twee ontheffingen per adres of bedrijf.

Woont u in een blauwe zone in Kerkrade of Eygelshoven, vraag dan onderstaand uw ontheffing aan:

Direct online regelen:

Aanvragen parkeerontheffing Blauwe Zone

Als u de aanvraag niet digitaal kunt doen, kunt u ook bellen naar 14 045.

Parkeerontheffing Locht

Tijdens thuiswedstrijden van Roda JC is de Locht aan het einde van de wedstrijd afgesloten voor het verkeer. Bent u bewoner van de Locht kunt u een gratis ontheffing aanvragen zodat u toch in kunt rijden.

Direct online regelen:

Aanvragen parkeerontheffing Locht 

Parkeerontheffing verboden gebied

Heeft u een perceel in een gebied dat verboden toegang is voor (auto)verkeer dan kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen (bord C1, geslotenverklaring). Daarnaast is het mogelijk een ontheffing aan te vragen voor een inrijverbod (bord C2).

Direct online regelen:

Aanvragen ontheffing verboden gebied

Algehele parkeerontheffing

Bent u een bedrijf dat voor een langere periode in het centrum van Kerkrade werkzaamheden uit dient te voeren is het mogelijk een algehele ontheffing aanvragen. Voert u deze werkzaamheden uit in opdracht van de gemeente kunt u dit aangeven bij uw contactpersoon.

Direct online regelen:

Aanvragen algehele ontheffing

Overige parkeerontheffingen

Wenst u een andere ontheffing aan te vragen die niet eerder is genoemd zoals het tijdelijk parkeren van een groot voertuig kunt u dit regelen via onderstaand formulier.

Direct online regelen:

Aanvragen overige ontheffingen