Burgernet

Vlak na een overval, inbraak of als iemand doorrijdt na een aanrijding stuurt Burgernet een sms'je met daarin een kort signalement van de verdachte naar mensen in de omgeving. Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de pakkans. 

Burgernet(externe link)

Wijkpreventieteams

In Kerkrade zijn wijkpreventieteams actief. Dat zijn betrokken burgers die samen de wijk inspecteren. Ze letten op ongewenste (crimineel en overlast gevend) zaken en ongewenst gedrag. Zaken die niet thuishoren in de wijk, geven ze door aan de gemeente of de politie. 

Interesse?

Kerkrade-West: facebookwpt@hotmail.com

Kerkrade-Oost: wijkpreventie.kerkrade.oost@gmail.com

Kerkrade-Noord: In oprichting. Heeft u interesse, bel met de gemeente Kerkrade (14045) voor meer informatie.

Buurt WhatsApp

Buurt WhatsApp is een soort van moderne buurtwacht. Via een WhatsAppgroep houden bewoners elkaar op de hoogte van zaken die in de wijk spelen op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en sociale controle. 

Aanmelden

Voor Kerkrade-Noord: wabp.kerkradenoord@gmail.com(externe link)

Voor Kerkrade-West: wabp.kerkradewest@gmail.com(externe link)

Voor Kerkrade-Oost: wabp.kerkradeoost@gmail.com(externe link)


Wijkagenten

Een wijkagent heeft veel contact met de bewoners van een wijk en is de schakel met de politie of hulpverleningsinstanties.

Op de website van de politie staat een overzicht van de wijkagenten in Kerkrade.

overzicht van wijkagenten(externe link)

Cameratoezicht in en rond woningen

Zowel organisaties als particuliere bewoners kunnen besluiten camera’s te plaatsen. Inwoners willen hiermee hun eigendommen beveiligen en zichzelf beschermen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Camera's mogen niet overal worden geplaatst. U mag slechts datgene in beeld brengen waarvoor u zelf verantwoordelijk bent, uw eigen perceel dus. Wie een camera ophangt, moet er dus voor zorgen dat de camera zo min mogelijk gericht is op de openbare weg of op eigendommen van anderen.

Autoriteit persoonsgegevens
Heeft u vragen of klachten over particuliere camera’s? Hiervoor kunt u niet terecht bij de gemeente of politie, maar bij de Autoriteit Persoonsgegevens(externe link)

Camera in beeld
De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om  inbraken, overvallen en andere misdrijven op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’.

Heeft u een of meer camera’s om of aan uw woning of bedrijfspand hangen? Laat het alstublieft weten. Hoe beter de politie in kaart heeft waar er in uw buurt camera’s hangen, hoe sneller zij kan werken aan het oplossen van misdrijven. Stel er wordt bij u ingebroken. De politie kijkt dan in een databank wie bij u in de buurt een camera heeft hangen en kan vervolgens snel de beelden ophalen om te kijken of de dader er misschien op staat.  De politie kijkt dus niet live mee met uw camera’s. De politie weet, als u zich aanmeldt, alleen waar uw camera hangt en welk deel van de straat wordt opgenomen. Zij neemt alleen contact met u op wanneer er een incident heeft plaatsgevonden en de beelden worden in dat geval enkel voor politiedoeleinden gebruikt.

Zo beschermt uw camera niet alleen uw eigen bezit, maar helpt u tegelijkertijd uw buurt veiliger te maken.

U kunt uw camera(’s) aanmelden via www.politie.nl/cib(externe link) of via uw wijkagent.