Wij hebben veelgestelde vragen en de antwoorden voor u op een rij gezet.

Vluchtelingen opvangen in huis

Ik wil graag mijn woonruimte ter beschikking stellen, waar kan ik dit melden? 
U kunt opvang aanbieden via Takecarebnb(externe link) en Vluchtelingenwerk Nederland.(externe link) Deze organisaties bemiddelen tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Informeer u goed voordat u vluchtelingen in huis neemt. Het opvangen heeft ook een impact op uw eigen (gezins-)leven. Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb kunnen u hierover verder informeren.

Ik heb vluchtelingen in huis, waar kan ik dit melden? 
Particulieren die vluchtelingen opvangen, worden opgeroepen zich te melden bij de gemeente. Vaak komen de vluchtelingen direct in huis en loopt dit niet via de veiligheidsregio. De gemeente verzorgt de registratie en biedt de noodzakelijke ondersteuning. Registreren kan via e-mailadres: vestigingen@kerkrade.nl

Kan ik een vergoeding ontvangen voor het opvangen van vluchtelingen?
Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Houd hiervoor de website(externe link) van de rijksoverheid in de gaten. Om voor de regeling in aanmerking te komen moet u ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Inschrijven betekent dat u uw persoonsgegevens en (tijdelijke) adres doorgeeft aan de gemeente dit kan via vestigingen@kerkrade.nl

Hoe te communiceren met de Oekrainse vluchtelingen? 
Google translate kan helpen bij de communicatie. Ook kunnen onderstaande taalkaarten hulp bieden bij de communicatie: 

Overige hulp aanbieden

Ik wil hulp bieden aan vluchtelingen, waar kan ik me melden? 
Vluchtelingenwerk Nederland heeft een website waar u uw steun kunt aanbieden. Ook kunt u hulp aanbieden bij Stichting Oekraïense gemeenschap Nederland.(externe link) Daarnaast kunt u een donatie doen via giro 555.(externe link)

Ik wil graag spullen aanbieden aan de vluchtelingen, waar kan ik deze afgeven? 
De hulporganisaties geven aan dat er momenteel vooral behoefte is aan opvangplekken en geld. Wij adviseren u om uw spullen nog even te bewaren en het nieuws op onze website in de gaten te houden, zodra er spullen nodig zijn zullen wij een oproep plaatsen. 

Met welke risico’s moeten vluchtelingen rekening houden?
Vluchtelingen kunnen kwetsbaar zijn voor mensen die zogezegd hulp willen bieden, maar geen goede bedoelingen hebben. In onderstaande de flyer 'Wees veilig op de vlucht' staan in 3 talen tips en adviezen om te voorkomen dat er misbruik van vluchtelingen wordt gemaakt.

Zelf hulp nodig

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en bent u bang of angstig hierover? Praat erover met familie, vrienden of bekenden. Probeer daarbij zoveel mogelijk uw dagelijkse routine aan te houden.

Mocht u er alleen of met uw eigen netwerk niet uitkomen, overleg dan met uw (huis)arts. Tevens kunt u terecht bij Stichting MIND Korrelatie(externe link), hier staan psychologen u gratis te woord en kunnen u doorverwijzen indien nodig.

Bij De Luisterlijn(externe link) kunt u uw verhaal kwijt bij een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te bereiken op nummer 088-0767 000.

Wat krijgen de Oekraïense vluchtelingen?

De gemeente regelt de opvang van Oekraïense vluchtelingen
Dit is bepaald door het Rijk. Ook de kosten die de gemeente hiervoor maakt worden betaald door het Rijk. Denk hierbij aan kosten voor gas, water, licht, inrichting en opvangvoorzieningen. De gemeente ontvangt € 700 per vluchteling per week. Dit wordt landelijk geregeld. Vluchtelingen hoeven zelf niets te betalen voor de opvang.

Oekraïense vluchtelingen krijgen leefgeld van de staat 
Er komt een landelijke regeling voor leefgeld. De vluchtelingen krijgen ongeveer € 60 per week. Maar wanneer de vluchteling inkomsten uit arbeid krijgt, bijvoorbeeld door een nieuwe baan, dan krijgt hij/zij geen leefgeld meer.

De gemeente vergoedt geen medische zorg 
Enkel de zorg uit het basispakket wordt vergoed. Dit wordt gedaan via de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Ook dit is een landelijke regeling.

Wanneer de vluchteling in Nederland werkt, wordt de zorg uit het basispakket niet meer vergoed. Hij/zij moet dan zelf een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.