Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet al­leen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Daarom is in steeds meer gemeentes Steunouder actief. Ook Kerkrade is sinds vorig jaar aangesloten bij Steunouder Nederland. Op 2 maart 2023 was de officiële start van het project.

Wat zijn Steunouders?


Steun­ouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een ver­trouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Het helpt ouders om hun situatie van een afstandje te bekijken en weer moed te verzamelen. Zich welkom voelen bij een (aanvankelijk) relatief vreemde is bijzonder voor een kind, het voelt zich speciaal en ‘gezien’ en groeit daarvan. Vaak wordt hiermee boven­dien voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Voor wie is het bedoeld?

Steunouder richt zich op kinderen van alle leeftijden. Het gaat om kinderen die een ouder of ouder(s) hebben met een kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid kan een verschillende achtergrond hebben zoals psychische stoornissen, verstandelijke beperkingen, fysieke problemen, gebrek aan regie over en structuur binnen het huishouden, sociaal isolement of vanwege andere kwetsbaarheden.

Hoe lang duurt de ondersteuning?

De periode van steun is wisselend, afhankelijk van de behoefte van het kind en het gezin en de mogelijkheden van de steunouder. Soms kiezen de steun- en vraagouders er na een jaar voor om zelf door te gaan als kennissen. Soms kiezen ze ook met elkaar voor een vervolgperiode. Hulp duurt meestal niet korter dan 3 maanden.

Verhalen uit de praktijk

Lees 10 ervaringsverhalen op www.steunouder.nl(externe link).

Meer weten?

Wil je meer informatie? Of wil je hulp als vraagouder of je aanmelden als steunouder?

Mail dan vrijblijvend naar de steunoudercoördinator van Kerkrade, Demi Vestjens via dvestjens@impulskerkrade.nl.