Hoe breng je werkgevers en werkzoekenden bij elkaar in tijden van krapte op de arbeidsmarkt? De gemeente organiseerde daarvoor een middag speeddaten. Een handvol bedrijven uit de regio maakte in korte gesprekken kennis met een serie kandidaten én andersom. Leuk, laagdrempelig en effectief.

Bovenaanzicht hal met deelnemers aan de speeddates

Begeleiding naar werk van bijstandsgerechtigden is niet de meest eenvoudige opdracht voor een gemeente. Als werkgevers rekening moeten houden met persoonlijke factoren wordt plaatsing meestal meteen een stuk lastiger. Het team Werk Inkomen en Zorg organiseerde daarom voor de derde keer een evenement voor kandidaten die het dichtst bij de arbeidsmarkt staan. Accountmanager Kelly Ros-Schroen: “Via speeddates brengen we werkgevers en kandidaten met elkaar in contact. De gesprekken zijn op deze manier laagdrempelig, en hebben niet de zwaarte van een formeel sollicitatiegesprek waardoor de spanning wegvalt. De durf en het initiatief ontbreken soms om zelf op werkgevers af te stappen. Dat nemen we hierdoor weg.”

Steuntje in de rug
Voor veel mensen in de bijstand is het moeilijk om de weg terug naar de arbeidsmarkt te vinden. Ook zijn werkgevers niet altijd bereid om water bij de wijn te doen. Elk traject is eigenlijk maatwerk, en dat is waar de consulenten van de gemeente hard aan werken. Consulent Rob Kessen: “Mensen hebben een steuntje in de rug nodig, en daar worden ze vanuit de gemeente bij geholpen. Ze kunnen het niet alleen, daarom zoeken we naar een manier om met de werkgevers en kandidaten samen uit te vinden wat zij elkaar te bieden hebben. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers bereid meer te investeren. Werk vinden is echter maar één aspect, het gaat erom dat het werk ook behouden wordt.”

Verborgen pareltjes
Accountmanager Asiya Duran van WSP Parkstad sluit zich daarbij aan. “Er zitten verborgen pareltjes tussen die je moet zien te ontdekken. De begeleiding is daarin het belangrijkst. Dat geldt voor zowel werkgevers als voor de kandidaat. We willen het draaideureffect voorkomen, daarom investeren we ook goed in nazorg. Het kan soms in heel kleine dingen zitten waardoor een werknemer er al snel weer mee ophoudt. Uiteindelijk is het doel om mensen te laten opbloeien. Als je mensen een kans geeft, niet opgeeft, is er echt een goede kans van slagen.”

Brede ondersteuning
Naast de speeddates worden de kandidaten vanuit de gemeente op veel meer manieren ondersteund. Van informatiebijeenkomsten tot rondleidingen bij bedrijven, van workshops tot vitaliteitslessen.