De afgelopen weken hebben de wethouders en burgemeester zich aan u voorgesteld. Vandaag stelt de gemeentesecretaris zich voor. Dit is de algemeen directeur van de gemeente en eerste adviseur van het college. Als hoogste ambtenaar is de gemeentesecretaris verantwoordelijk voor de verbinding tussen de ambtelijke organisatie en het bestuur en alle opdrachten waarmee we in onze samenleving aan de slag moeten. Raph Stijns werkt voor de bestuurders van Kerkrade, de ambtelijke organisatie, de gemeenteraad en alle samenwerkingspartners.
 

‘Niks is te gek voor ons, we doen het gewoon!’

Portretfoto Raph Stijns

Paspoort Raph Stijns

Geboren op: 8-8-1965
Woont in: Bunde

Ervaring: Ik ben begonnen bij het GAK (dat is nu het UWV). Daar ben ik na een aantal jaren in een leidinggevende functie terechtgekomen.  In 2000 heb ik de overstap gemaakt naar de gemeente Kerkrade, afdeling Sociale Zaken. Na een aantal jaar kreeg ik de vraag of ik directeur Sociale Zaken wilde worden. Na 12-13 jaar in die functie ben ik overgestapt naar de functie directeur domein bestuur en sinds anderhalf jaar ben ik gemeentesecretaris / Algemeen Directeur.

Welke persoon zou jij nog graag willen ontmoeten en waarom?
Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten of met mensen te praten die ik niet ken. Die gesprekken brengen nieuwe inzichten en dat vind ik interessant. Als ik nu een persoon moet kiezen, dan ga ik voor Max Verstappen. Iemand die met zo’n grote druk op zijn schouders volledig stoïcijns blijft, dat vind ik geweldig.

Op welke prestatie ben jij het meest trots?
Op VIE - leven in beweging. De eerste gesprekken vonden 8 jaar geleden plaats en gingen over een plan dat niet direct omarmd werd door het toenmalige bestuur. Maar nu, 8 jaar later, staat er een prachtig gebouw met de uitstraling die we voor ogen hadden. En dat het dreh- und angelpunkt (omslagpunt) vormt voor inwoners om met hun gezondheid aan de slag te gaan. Daar ben ik ongelofelijk trots op, dat we als gemeente de uitdaging aangaan en het voor elkaar boksen.

Vanuit mijn functie als gemeentesecretaris ben ik enorm trots op onze eigen stabiele organisatie. Met veel deskundige ambtenaren. Die tegen iedere stroom in, het hoofd boven water weten te houden. Als je ziet wat we in Kerkrade allemaal samen realiseren in deze hectische tijden, daar mag je echt trots op zijn!

Wat is de rol van een gemeentesecretaris precies?
Aan de ene kant adviseer en ondersteun je het college bij het maken van bestuurlijke keuzes en politieke afwegingen. Aan de andere kant moeten die keuzes vervolgens waargemaakt worden door de ambtenaren. Je balanceert constant tussen: wat wil de gemeente? En hoe kunnen we dat op een juiste wijze uitvoeren? Die balans kun je alleen maar vinden - en dat klinkt heel cliché - door voor iedereen oog en oor te hebben. De politicus zit vaak met dezelfde vraag als de ambtenaar, alleen weten ze dat niet van elkaar. Het is dan belangrijk om die processen vlot te laten verlopen. En dat is persen, meten, wringen. Soms trekken, soms duwen, ook wel sodemieteren. Maar met een lach lukt veel. En, het belangrijkste als gemeentesecretaris is, niet de illusie hebben dat je het voor iedereen goed kan doen.

We kunnen stellen dat de gemeentesecretaris de smeerolie vormt tussen bestuur en ambtelijke organisatie. Hoe ga jij die rol zo goed mogelijk invullen de komende periode?
Daar heb ik maar één antwoord op: door volledig mezelf te zijn. Ik ben eerst Raph, dan collega en op de laatste plek directeur. Zo ga ik dat doen.

Welke concrete opdracht(en) heb jij voor de komende periode en wat gaat de burger daarvan merken?
De belangrijkste opdracht die het directieteam en ik hebben gekregen is om de organisatie zodanig in vorm te krijgen dat we volledig voorbereid zijn op alles wat de veranderende maatschappij van de gemeente vraagt. Om een aantal voorbeelden te noemen: sneller antwoorden, het digitale aanbod uitbreiden, niet voor de burger beslissen maar zo veel mogelijk samen met de burger beslissen.  Als wij ons werk goed doen, dan merkt de burger dat dagelijks, hij of zij kan altijd bij ons terecht. Er gaat veel goed, maar we blijven verbeteren.

Hoe zie jij de gemeenteambtenaar van de toekomst?
Communicatief sterk, openstaand voor ideeën, creatief, niet bang om buiten de lijntjes te kleuren als dat een keertje nodig en mogelijk is, altijd in voor iets nieuws en het belangrijkste; benaderbaar voor onze inwoners.

Je bent gepassioneerd als het gaat om de publieke zaak en om Kerkrade.
Zat dat er altijd al in?

Nee hoor, die passie is echt gegroeid. Ik kwam vanuit Maastricht in Kerkrade werken. Inmiddels werk ik al 22 jaar in deze stad. Kom je aan Kerkrade, dan kom je aan mij. Die passie is gekomen door de mensen die ik hier heb ontmoet en de mensen waarmee ik mag samenwerken. Er hangt hier een fijne werksfeer en collegialiteit. Zelfs aan het traditionele ‘rauwelen’ ben ik gewend geraakt. De passie is ook gegroeid door alle mooie dingen die we in Kerkrade hebben neergezet. Als ik nu terugkijk op al die jaren, dan heeft Kerkrade echt een transformatie doorgemaakt.