In maart gingen de inwoners van Kerkrade naar de stembus voor een nieuwe raad. Tijdens de raadsvergadering van 25 mei is een nieuw gemeentebestuur benoemd. Het nieuwe college wordt gevormd door politici van vier coalitiepartijen en burgemeester Petra Dassen-Housen. Een team van zes wethouders en de burgemeester staat de komende jaren aan het roer van de gemeente. Samen bouwen ze verder aan een vitaal en uitdagend Kerkrade. Komende weken stellen de collegeleden zich één voor één aan u voor.

‘Samen de schouders blijven zetten onder een mooie stad is zo belangrijk’

Portretfoto van Petra Dassen-Housen

Paspoort Burgemeester Petra Dassen-Housen

Politieke partij: De burgemeester staat boven de partijen.
Geboren op: 12 mei 1972
Woont in: Kerkrade Centrum
Portefeuille: Openbare orde en veiligheid, Rampenbestrijding, Coördinatie handhaving, Eurode en internationale zaken, Communicatie en dagelijks bestuur Parkstad Limburg.

Ervaring: Ik was hiervoor burgemeester in Beesel, een hechte dorpsgemeenschap. Daar genoot ik van de verbondenheid tussen de mensen onderling. Als je dat ziet ervaar je ook hoe belangrijk het is dat mensen zich thuis, geborgen en welkom voelen. Dat zie je ook in Kerkrade, bij de verenigingen en in de wijken. En soms is dat ook even weg. Samen de schouders blijven zetten onder een mooie stad is zo belangrijk. Dat geeft me elke dag energie om zo benaderbaar mogelijk voor alle inwoners te zijn.

Welke persoon zou jij nog graag willen ontmoeten en waarom?
Angela Merkel zou ik wel eens willen ontmoeten. Ik vind het bijzonder knap dat iemand zo lang op dat niveau de touwtjes in hadden gehad heeft. Ik zou met haar willen praten over hoe dat was. Ze komt uit Oost-Duitsland, het lijkt me interessant om daarover te praten. 

Op welke prestatie ben jij het meest trots?
Ik ben trots op onze kinderen en de weg die zij kiezen in een wereld die niet altijd eenvoudig is. Ik ben in mijn werk het meest trots als mensen gevoeld hebben dat ze oprecht gezien zijn en dat er naar hen geluisterd is. Ik ben ook trots op de grote projecten als bijvoorbeeld Superlocal en VIE die Kerkrade realiseert. Met deze projecten zetten we goede stappen naar een duurzame en gezonde toekomst.

Wat weten de inwoners van Kerkrade nog niet over jou?
Ik ben een enorme snoeper. Het is belangrijk dat de snoeppot in mijn kantoor altijd goed gevuld is. Hoe zuurder het snoepje, hoe beter!

Hoe waren de eerste twee maanden als burgemeester in het nieuwe college?
Het is altijd spannend met een nieuw team. Het is heel bijzonder om iedereen te leren kennen. Ik vind dat altijd een leuke fase. Je gaat kijken hoe je het teamgevoel versterkt. Het zijn de wittebroodsweken om het zo maar eens te zeggen. Het teamgevoel dat in deze nieuwe periode ontstaat, is medebepalend voor het succes van dit college. Ik geniet van dit werk, zeker als we met elkaar stappen zetten. Als ik nog even terugkijk naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart dan was het lage opkomstpercentage wel een domper. Ik ben daar veel mee bezig. Wat zijn de oorzaken? Wat kun je lokaal doen om dit te veranderen? 

Wat kan de burger van je verwachten? Waar ga jij je de komende jaren sterk voor maken? 
Met het team willen we benaderbaar zijn en dichtbij de mensen staan. Ook het werken aan gezondheid, vitaliteit en leefbaarheid zijn belangrijke thema’s in Kerkrade. Bij leefbaarheid hoort volwaardig middelbaar onderwijs. De komst van Het Martin Buber zou voor onze stad een hele goede stap zijn. Ik blijf positief en ben ervan overtuigd dat de school er komt. Belangrijk voor ons is verder dat we in al die projecten samenwerken met onze inwoners. Daar zit een grote kracht. 

Wat dreef jou om politiek actief te worden?
Ik vind het mooi dat je in de politiek voor mensen het verschil kunt maken. In kleine dingen, maar ook in grote dingen. Het mooie van werken voor de gemeente is dat je zo dicht bij de mensen zelf staat. En dat je het leven voor mensen aangenamer en beter probeert te maken.