Paspoorten en identiteitskaarten werden vanaf 2014 voor 10 jaar geldig. Vóór die tijd was dat 5 jaar. Dat betekent dat dit jaar de eerste reisdocumenten die toen zijn uitgegeven gaan verlopen.

Dit heeft tot gevolg dat er een zogenaamde ‘paspoortpiek’ ontstaat. Veel mensen zullen hun documenten gaan vernieuwen. Hierdoor kunnen er langere wachttijden ontstaan bij het aanvragen van een nieuw reisdocument.

Wees drukte voor
De wachttijden voor het aanvragen van een nieuw reisdocument kunnen dus oplopen, zeker in de periode vóór de zomervakantie. Vraag daarom ruim op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. U kunt uw reisdocument eerder vernieuwen dan vlak voor de datum dat deze verloopt. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u tijdig een nieuw reisdocument heeft.

Door de paspoortpiek kunt u ook te maken krijgen met langere wachttijden voor het regelen van andere zaken op het Burgerplein zoals het aanvragen van een rijbewijs of uittreksel en het doen van een verhuisaangifte.

Op tijd online aanvragen of een afspraak maken
U kunt het aanvragen van een nieuw reisdocument online doen of maak een afspraak bij de gemeente. Een afspraak maken kan online via de website van gemeente Kerkrade of telefonisch via telefoonnummer 14045.

Het aanvragen van een rijbewijs of uittreksel en het doen van een verhuisaangifte zijn enkele voorbeelden van zaken die u tegenwoordig ook gemakkelijk online kunt regelen. Dat bespaart u tijd en u hoeft er minder vaak voor naar het gemeentehuis.

Voor hulp bij het online regelen van overheidszaken kunt u terecht bij het informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek Kerkrade (HuB). U kunt daar elke vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur zonder afspraak terecht.

Juiste pasfoto
Zorg ervoor dat u voor de afspraak voor een aanvraag van een reisdocument een juiste pasfoto heeft. Deze mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Tip: laat de pasfoto maken bij een vakfotograaf.