Gemeente Kerkrade gaat inwoners die recht hebben op de energietoeslag ondersteunen bij het besparen op de stijgende energiekosten. Dit doet Kerkrade in samenwerking met alle Parkstadgemeenten.

Inwoners die recht hebben op de energietoeslag krijgen een gratis energiebespaarcoach. Ook krijgen zij een tegoed van €250,- via de Parkstad Energieknip-app aangeboden. Hiermee kunnen zij energiebesparende producten kopen bij aangesloten bouwmarkten of de WoonWijzerWinkel. De Parkstadgemeenten werken hiervoor samen met een groot aantal maatschappelijke partners, die zich verenigd hebben in een nieuw samenwerkingsverband: het ‘Verbond voor Energierechtvaardigheid’.

Digitale portemonnee

De Parkstad Energieknip-app is digitale portemonnee een voor energiebesparing. Met behulp van deze app kunnen de inwoners van Kerkrade, Heerlen, Landgraaf, Beekdaelen, Brunssum en Simpelveld energiebesparende producten kopen bij aangesloten bouwmarkten of de WoonWijzerWinkel. Daarnaast kunnen ze ook een afspraak maken met een energiebespaarcoach. Deze coach geeft bij hen thuis advies over welke energiebesparende producten in hun situatie helpen om de energierekening te verlagen.

Ook aan minder digitaal vaardige mensen binnen de doelgroep is gedacht. Zij kunnen via de WoonWijzerWinkel alternatieve vouchers ontvangen en een afspraak met een energiebespaarcoach plannen.

Van energiearmoede naar energierechtvaardigheid

Het fenomeen energiearmoede ontstijgt zowel het niveau van de gemeente als de korte termijn. Daarom hebben de Parkstadgemeenten in het nieuwe ‘Verbond voor Energierechtvaardigheid’ de krachten gebundeld met woningcorporaties, huurdersorganisaties, de WoonWijzerWinkel, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, en andere maatschappelijke organisaties in de regio.

Wethouder van Drunen (duurzaamheid): “De gemeente Kerkrade vindt het belangrijk om haar inwoners te ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Om deze reden willen we de energiebespaarcoach en de €250,- aan energiebesparende maatregelen binnenkort ook beschikbaar stellen aan huishoudens tot 130% sociaal minimum.