Een veilige omgeving hoort overal vanzelfsprekend te zijn, ook in de sportwereld. Helaas is dit niet altijd het geval. Daarom zijn preventie en het stimuleren van een veilige sportomgeving en -cultuur van groot belang. Binnen sportverenigingen wordt vaak een vertrouwenscontactpersoon aangesteld. De vertrouwenscontactpersoon heeft een belangrijke rol in het bewaken en stimuleren van een veilige sportcultuur.

Eerste aanspreekpunt bij ongewenst gedrag
Wanneer personen in de sport te maken krijgen met ongewenst gedrag, zoals (seksuele) intimidatie of pesten, is de vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt. Deze persoon biedt een luisterend oor en is bekend met de route die de melder kan bewandelen.

Opleiding vergoed vanuit Sportakkoord Kerkrade
Nog niet iedere sportaanbieder heeft een vertrouwenscontactpersoon. Daarom kunnen verenigingen uit Kerkrade nu een beroep doen op het Sportakkoord Kerkrade om de kosten van de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon vergoed te krijgen. Deze scholing wordt georganiseerd door NOC/NSF. In de scholing geeft NOC/NSF de juiste informatie en kennis om de rol tot vertrouwenscontactpersoon op te nemen binnen de vereniging. De scholing bestaat uit een voorbereidende online module en een bijeenkomst. De opleiding kost € 200,- per persoon.

Aanmelden
Ken of ben je een vrijwilliger binnen jouw sportvereniging die de rol van vertrouwenscontactpersoon binnen jouw organisatie wil vervullen, maak dan gebruik van deze mogelijkheid om de genoemde opleidingskosten vergoed te krijgen. Stuur dan een mail naar Toine Ruiters, contactpersoon van Sportstichting Kerkrade.

Ook de niet als vereniging georganiseerde sportaanbieders uit Kerkrade kunnen vanuit het Sportakkoord ondersteund worden in een opleiding van een vertrouwenscontactpersoon. Ook die sportaanbieders kunnen contact opnemen met Sportstichting Kerkrade.

Leer signalen herkennen
Wil je ook andere vrijwilligers in jouw organisatie laten kennismaken met het herkennen van signalen voor onveiligheid en wat je dan als vrijwilliger kunt doen? Verwijs dan naar de gratis online cursus ‘Zorgen over een kind, wat nu?’. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden(externe link) voor deze gratis online cursus.