Keigezond Limburg is een gratis aanpak voor kinderen en jongeren die te zwaar zijn en die lekkerder in hun vel willen zitten. In een veilige en vertrouwde omgeving kunnen kind en gezin stap voor stap werken aan een gezonde leefstijl. Want keigezond worden doe je samen. Lees het verhaal van moeder Ramona en de elfjarige Nova.

Afgelopen voorjaar zat Ramona, gescheiden moeder van Nova (11), er helemaal doorheen. Nova was onhandelbaar, had woedeaanvallen, luisterde niet, at waar ze zin in had en werd steeds zwaarder. In combinatie met een drukke baan vroeg het van Ramona te veel. Ze was het zat, en maakte zich ook zorgen. “Wat als Nova gepest zou worden op school vanwege haar gewicht of gedrag?”, vertelt Ramona. Het was tijd om de cirkel te doorbreken en hulp in te roepen. “Als ik thuiskwam van mijn werk trof ik met regelmaat een huis aan dat wel ontploft leek, en als ik daar iets van zei kon Nova alleen maar tegen me schreeuwen. Mijn zus wees me op jeugdhulpverlening, en daar ben ik achteraan gegaan.”

Helemaal door het lint
Zo kwam Nova terecht bij een jeugdpsycholoog, om te leren hoe ze haar emoties de baas kon worden. Want het liep niet alleen thuis uit de hand, ook op school ging het regelmatig mis. “Nova belde me soms tientallen keren per dag, en als ik dan niet direct opnam, ging ze helemaal door het lint. Dan stond ze op school op de gang en had ze zichzelf niet meer in de hand. Op mijn werk kon ik vaak gewoon niet opnemen, maar dat kon ik haar niet duidelijk maken. Ook bij haar vader gebeurde dit keer op keer,” blikt Ramona terug.

Een stuk rustiger thuis
Met hulp van de psycholoog gaat het nu stukken beter. “Het is een stuk rustiger thuis,” vertelt Ramona. “Nova is vrolijker en kan haar gevoelens beter onder woorden brengen. Dat hadden we allebei hard nodig.” Vervolgens heeft de psycholoog moeder en dochter gewezen op Keigezond Kerkrade en hebben zij zich aangemeld bij de centrale zorgverlener. Centrale zorgverlener Lauren van Keigezond Kerkrade helpt hen op weg naar een gezonde leefstijl voor Nova. Zij praat regelmatig met Ramona en Nova over wat er nodig is. Zo heeft Ramona gesprekken gehad met een opvoedondersteuner. Lauren: “Ik kijk wat er nodig is en schakel waar nodig andere hulpverleners in. Uiteraard allemaal in overleg met Ramona en Nova, want het gaat erom dat zij beter in hun vel komen te zitten. Daarbij staat het gewicht van Nova zeker niet centraal, want afvallen is niet het doel in dit traject. Het gaat om gezondheid in de brede zin.”

Gewone meisjeskleren
Na het geestelijke traject is nu de tijd rijp voor de kinderleefstijlcoach. Die gaat moeder en dochter begeleiden bij het kiezen van goede voeding, regelmatige beweging, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar ontspanning en het slaapritme. Een totaalaanpak dus. Nova: “Ik zat eerst op tennis, en ik wil nu graag op voetbal. Ik ben alleen nog een beetje bang dat ik het niet goed kan omdat ik te zwaar ben. En ik wil heel graag gewone kleren kunnen dragen, net zoals mijn vriendinnen. Nu passen de gewone meisjeskleren mij niet en moet ik winkelen op de damesafdeling met mijn moeder.”

Gezonde toekomst
Ramona en Nova hebben dus nog wat stappen te zetten, maar zijn al op de goede weg. Voordat Nova naar de middelbare school gaat, proberen ze de basis te leggen voor een gezonde toekomst. “Later wil ik met dieren werken,” vertelt Nova, “want ik hou van dieren. Cheeta’s zijn mijn lievelingsdieren, en natuurlijk mijn eigen hamster Chocolate!”

Meer weten of direct aanmelden voor het programma? Kijk op keigezondlimburg.nl(externe link).