Vanaf 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water. Dit bevordert het hergebruik van plastic flessen en helpt zwerfafval te verminderen.

U betaalt dit statiegeld bij de aankoop van het flesje en krijgt het terug als u het flesje weer inlevert bij een innamepunt. Voor grote flessen werkt dit al langer zo. Het statiegeld op grote flessen blijft hetzelfde, namelijk € 0,25 per fles.

Hoe herken ik een statiegeldfles?

Vanaf 1 juli 2021 kunt u grote én kleine statiegeldflessen herkennen aan het onderstaande logo. De kleur van het logo kan verschillen.

Niet meer in de PMD-zak

Dat betekent dat als u dit logo ziet op een fles(je), u de fles niet moet afvoeren via het PMD-afval, maar kunt inleveren bij een innamepunt. 

Overgang van oud naar nieuw

U kunt deze flesjes nu al in de winkel tegenkomen. Ook wanneer u in juni een flesje met het statiegeldlogo koopt, betaalt u dus al statiegeld. Andersom kan het ook voorkomen dat u ná 1 juli nog een tijdje flesjes zonder logo tegenkomt. Dat heeft te maken met de overgangsperiode.

Waarom statiegeld op kleine flesjes?

Zo kunnen we zwerfafval beter voorkomen. We willen natuurlijk niet dat er flesjes op straat of in de vrije natuur belanden. Flesjes die worden ingeleverd worden gerecycled en opnieuw gebruikt.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.statiegeldnederland.nl

Logo statiegeldfles