Het Tijdelijk Noodfonds Energie is weer open voor aanvragen voor compensatie van een hoge energierekening. De aanvraag kan worden ingediend tot en met 31 maart 2024. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt je om energieschulden te voorkomen. 

Het Noodfonds geeft huishoudens steun bij een deel van de energierekening. Het Noodfonds kijkt naar de energierekening voor gas, warmte en elektriciteit. En naar het inkomen van de volwassen mensen in jouw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt jouw energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van zes maanden. 

Hoe kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor steun wordt er gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Dat is inclusief 8% vakantiegeld.
  • Het huishouden heeft een energiecontract voor gas, stroom of warmte op naam van een persoon uit het huishouden.
  • De energiekosten van de energieleverancier zijn hoger dan 8 of 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
  • Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

Aanvragen

Op de website www.noodfondsenergie.nl(externe link) vind je alle informatie die nodig is voor het doen van een aanvraag. Op het eind van je aanvraag zie je meteen of je kans maakt op steun. Jij hoeft dan niks meer te doen. We sturen je aanvraag naar je energieleverancier. Je energieleverancier controleert je energiegegevens. Het Noodfonds Energie controleert je aanvraag. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan verrekent jouw energieleverancier de steun met je energierekening voor een periode van zes maanden.

Hulp van de Geldwijzerwinkel

Het is een landelijk noodfonds. De gemeenten hebben dan ook geen rol in de toekenning van een tegemoetkoming. Je kunt hulp zoeken in de Geldwijzerwinkel als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het doen van een aanvraag voor een tegemoetkoming. Het beste kunt u een afspraak maken als u hulp wenst met het invullen van het aanvraagformulier. Dit neemt enige tijd in beslag en hiervoor moet dan een ruimte beschikbaar zijn. De afspraak maken kan per e-mail of telefonisch. Kijk hiervoor op Geldwijzerwinkel(externe link).