Op 7 februari 2023 is het landelijke langverwachte Tijdelijk Noodfonds Energie van start gegaan. Het noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een bijdrage geldt:

  • dat het bruto inkomen niet hoger mag zijn dan 200% van het sociaal minimum (inclusief vakantiegeld);
  • dat het huishouden zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte heeft;
  • de rekening hoger is dan een bepaald percentage van het inkomen.

Vergoeding

Het Noodfonds betaalt het deel van de energierekening dat meer is dan 10% tot 13% van het inkomen:

Inkomen (% van sociaal minimum)

Noodfonds betaalt deel van de energierekening

tot 160%

boven 10% van het bruto-inkomen

160 - 200%

boven 13% van het bruto-inkomen

Aanvragen

Rechthebbenden vragen de tegemoetkoming aan met een app via geldfit.nl/energie(externe link). Na DigID-inlog worden o.a. inkomensgegevens opgehaald bij de Belastingdienst en uitkeringsinstanties. Kloppen deze gegevens niet, dan kun je de gegevens niet corrigeren, maar wel bezwaar maken. Huishoudens geven zelf de termijnbedragen van hun energierekening door. De aanvraag wordt volledig geautomatiseerd afgehandeld. Het Noodfonds maakt het bedrag over naar de energiemaatschappij, die vervolgens zorgt dat het bij de aanvrager terechtkomt.

Hoe lang duurt de aanvraag

Als je alle gegevens bij de hand hebt, dan duurt het ongeveer een halfuur om de aanvraag te doen. Daarom kun je eerst de Noodfonds-check doen. Deze duurt ongeveer 5 minuten. Zo krijg je advies of het voor jou goed is om de aanvraag te doen. Op de website www.noodfondsenergie.nl(externe link) staat precies aangegeven wat u moet doen voor het indienen van een aanvraag.

Door het verschil in energierekeningen vanwege het prijsplafond per 1 januari 2023, moeten inwoners twee aanvragen indienen: een aanvraag over laatste kwartaal 2022 en een voor het eerste kwartaal 2023.

Geldwijzerwinkel

Het is een landelijk noodfonds. De gemeenten hebben dan ook geen rol in de toekenning van een tegemoetkoming. Wel kunnen wij u hulp aanbieden in de Geldwijzerwinkel als u vragen heeft en kunnen wij u helpen bij het aanvragen van deze tegemoetkoming. 

Het beste kunt u afspraak maken als u hulp wenst met het invullen van het aanvraagformulier. Dit neemt enige tijd in beslag en hiervoor moet dan een ruimte beschikbaar zijn. De afspraak maken kan  per email of telefonisch. Kijk hiervoor op de website van de Geldwijzerwinkel Kerkrade.