Gemeenten moeten voor goede en voldoende jeugdhulp zorgen. Daarvoor moeten ze in een plan op hoofdlijnen beschrijven hoe ze dat doen en wat ze ermee willen bereiken. De Zuid-Limburgse gemeenten doen dat samen. Voor de periode 2024-2028 is een nieuw beleidskader gemaakt. Dit is nog niet goedgekeurd. Eerst krijgen inwoners in Zuid-Limburg de mogelijkheid om erop te reageren.

Wat zijn de Limburgse gemeenten van plan?

Soms hebben kinderen, jongeren en ouders hulp nodig in verband met opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Wanneer ze dit niet zelf of met hulp van familie, kennissen of bijvoorbeeld maatschappelijk werk kunnen oplossen, is er jeugdhulp beschikbaar.

Het gezamenlijk doel is dat alle kinderen en jongeren in onze regio gezond, veilig en kansrijk opgroeien. Zorg en ondersteuning stemmen we zoveel mogelijk af op het kind en de ouder(s) en wordt zo dichtbij mogelijk geboden in de vertrouwde omgeving, passend bij de behoefte van het kind. We luisteren naar wat zij nodig hebben om op te groeien tot een volwassene die zelfredzaam is en kan meedoen in de maatschappij.

Welke doelen hebben de gemeenten?

  • Normaliseren
    Normaliseren betekent dat we praten over wat normaal is in de ontwikkeling van een kind en in het opvoeden en opgroeien. We gaan ons ervoor inzetten dat zoveel mogelijk kinderen en ouders opvoed- en opgroeiproblemen die normaal zijn ook zelf aan kunnen. Hiermee willen we onnodige jeugdhulp voorkomen.
  • Eerder de juiste hulp
    Hulp zetten we zo licht en kortdurend als mogelijk in, maar zo intensief als nodig. Er is sprake van passende hulp en we doen direct wat nodig is. Hulp is 'zo thuis mogelijk' en aanwezig op de plek waar dat nodig is, bijvoorbeeld op school of bij de kinderopvang.
  • Breed kijken en werken
    Samen bekijken we wat een kind en ouders nodig hebben. Daarbij gaat het niet alleen om jeugdhulp. Om zelfstandig te worden hebben jongeren een stevige basis nodig op de vijf leefdomeinen. Deze leefdomeinen zijn support, wonen, school en werk, inkomen en welzijn.
  • Meepraten en meedenken
    Het is de bedoeling dat cliënten voortdurend kunnen (gaan) meepraten en -denken over de doelen, inhoud en uitvoering van de jeugdhulp. Zover zijn we nu nog niet, maar dit willen we wel bereiken.
  • Samenwerking
    De gemeenten kunnen het niet alleen. Er is samenwerking nodig met de omgeving van de kinderen, jongeren en ouders. Dat zijn bijvoorbeeld de scholen, de GGD, de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en welzijnsorganisaties zoals Impuls.

Wat vindt u ervan?

Hierboven is het beleidskader jeugdhulp Zuid-Limburg kort samengevat. Wij nodigen u uit om het volledige plan te lezen en ons te laten weten wat u ervan vindt. Heeft u opmerkingen of suggesties, laat het ons dan weten. Dat kan tot 28 augustus 2023 per e-mail: Gemeentehuis@kerkrade.nl of per post: Postbus 600, 6460 AP Kerkrade.

De reacties die bij de Zuid-Limburgse gemeenten binnen komen worden verzameld. Aan de hand daarvan wordt het beleidskader zo nodig aangepast. Daarna zullen alle gemeenten erover besluiten.

Beleidskader jeugdhulp Zuid-Limburg