Op vrijdag 12 mei werd de moestuin van SO/VSO Jan Baptist in Spekholzerheide feestelijk geopend. In de tuin worden allerlei groenten, kruiden en fruit door de leerlingen gekweekt én gebruikt in de schoolkeuken. De perken zijn aangelegd in de vorm van een boom, wat symbool staat voor de groei van de leerlingen.

Opening hek moestuin Jan Baptist
De opening van de moestuin

Het begint allemaal in de plantenkas op het terrein. De leerlingen zien zo het hele proces van zaadje tot voedsel en maken de groei van de plantjes mee. Op het terrein staan ook fruitbomen, waaraan de kinderen het fruit kunnen zien groeien van bloesem tot vrucht. Voor de leerlingen is het van belang dat ze dat groeiproces doorzien, zodat ze leren dat bijvoorbeeld broccoli niet uit de supermarkt komt.

Lekkere maaltijden
De kok gaat vanuit de keuken met de leerlingen de groenten en kruiden oogsten en verwerkt de producten tot lekkere maaltijden. De kinderen krijgen op dit moment 3 dagen per week een maaltijd voor 20 eurocent. Volgend jaar wordt dit uitgebreid naar 4 dagen per week dankzij een stimuleringsbudget van de gemeente.

Zorgen voor de tuin
Een leerkracht, een vrijwilliger en een ouder hebben samen twee dagen per week de zorg voor de tuin met groepjes van 5 leerlingen. Dat gebeurt steeds in blokken, omdat de spanningsboog van de leerlingen niet hoog is. Ook leerlingen die uitstromen naar dagbesteding werken mee in de moestuin, bijvoorbeeld door te helpen met schoffelen en bewateren.

De zomerperiode
In de zomervakantie ligt de moestuin niet stil. Omdat dit juist het moment is dat er veel geoogst wordt, maken ook de zomerschool en Vitale Limburgers dan gebruik van de moestuin. Ook collega's komen in die periode naar school om te schoffelen en te bewateren.

De moestuin is er gekomen dankzij bijdragen van de Rotary Landgraaf, Lions Kerkrade en de gemeente Kerkrade.