Mannenkoor David uit Kerkrade heeft afgelopen zondag de Koninklijke Erepenning ontvangen. Burgemeester Petra Dassen reikte de erepenning uit tijdens de uitgestelde jubileumviering van het mannenkoor.

Het koor is op 26 december 1920 in Spekholzerheide opgericht, maar vanwege corona ging de viering van het 100-jarig bestaansfeest in 2020 niet door. De Koninklijke Erepenning wordt uit naam van koning Willem-Alexander uitgereikt en symboliseert het respect en de waardering die Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van het mannenkoor.

Mannenkoor David is ontstaan uit Männer-gesangverein Sankt David Speckholzerheide uit 1871. Dit koor gaf in februari 1908 haar laatste uitvoering, omdat het ledental was geslonken tot acht personen. Deze acht personen gingen verder onder de nieuwe naam Mannenkoor David. Het koor is ruim 50 man sterk en staat onder leiding van dirigent Charles Steffann. Het koor beheerst een grote diversiteit aan meerstemmige koorwerken in vele talen, al dan niet begeleid op piano of andere instrumenten, van klassiek tot de hedendaagse muziek.

Het mannenkoor is bekend in Kerkrade én de omliggende regio waar regelmatig optredens plaatsvinden en concerten worden gegeven. In de loop der tijd heeft het koor concertreizen gemaakt naar een groot aantal landen in Europa en zijn met vele koren in binnen- en buitenland vriendschapsbanden opgebouwd en wederzijdse bezoeken uitgewisseld. Burgemeester Petra Dassen: “Mannenkoor David is bijna 102 jaar oud en neemt in het immaterieel cultureel erfgoed van Kerkrade een belangrijke plaats in. Het koor is een waardig ambassadeur van Klankstad Kerkrade.”

Vice-voorzitter Wiel Ploum heeft namens Mannenkoor David de Koninklijke Erepenning in ontvangst genomen uit handen van burgemeester Petra Dassen.
Vice-voorzitter Wiel Ploum heeft namens Mannenkoor David de Koninklijke Erepenning in ontvangst genomen uit handen van burgemeester Petra Dassen.