Uitreiking Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau aan mevrouw A.M.H. Klein Breteler - Hommen door burgemeester Petra Dassen

Sinds 1993 is mevrouw Klein Breteler actief als collectant voor KWF Kankerbestrijding. In datzelfde jaar begint zij ook als ambassadeur van d’r Kirchroadsjer Dialectverain door het voorlezen en voordragen van Kerkraadse stukken/boeken. Ze zorgt hiermede voor het in stand houden van het oorspronkelijke Kerkraads dialect.

In 2004 start mevrouw als coördinator bij welzijnsinstelling Impuls en coördineert de Yogalessen in haar wijk. Deze groep varieert tussen 8 - 12 personen.

Vanaf 2005 is zij vrijwilliger dialectdeclamatiewedstrijd. Mevrouw Klein Breteler oefent met kinderen het voordragen van een gedicht in het dialect. Op deze manier levert ze een bijdrage aan het behoud van het Kerkraads dialect als cultureel erfgoed.

Ook is zij sinds 2005 vrijwilliger voor diverse functies in de Bibliotheek Kerkrade. Ze helpt bij de activiteitenbegeleiding en assisteert de bibliotheekmedewerker bij het uitvoeren van een activiteit. Zij leest ook voor aan ouderen in de bibliotheek en aan kinderen op de basisscholen.

Sinds 2010 is mevrouw Klein-Breteler vrijwilliger bij Parkstad Limburg Theaters. Zij begeleidt de gasten in het theater, geeft informatie, deelt programmaflyers/boekjes uit en is een luisterend oor voor de bezoekers van het theater.

Ook leest zij vanaf 2012 voor aan de oudere inwoners in een verpleegtehuis van Meander, in het Nederlands en in het Kerkraads dialect. Bovendien is mevrouw sinds 2014 lid van het bestuur van de Ziekensectie Holz. Twee keer per jaar, met Pasen en Kerstmis, wordt voor de 110 personen die aangesloten zijn bij deze ziekensectie een koffietafel geserveerd.