Op woensdag 11 mei is met een feestelijke opening Velocity gestart: een nieuw deelsysteem met elektrische fietsen. 

Tussen 9.30 en 12.30 uur was een promoteam op pad om geïnteresseerden wegwijs te maken in het gebruik van de tweewielers. De eerste fietsers kregen  een voucher waarmee de e-bike uitgeprobeerd kon worden. De twintig nieuwe stations in Parkstad sluiten aan op de reeds bestaande honderd stations in regio Aken. Het project wordt betaald met steun uit de Regio Deal Parkstad Limburg. 

Waarom Velocity?

Wie met het openbaar vervoer naar werk of opleiding gaat, kan voortaan snel en eenvoudig het laatste stukje met de e-bike afleggen. Voor een dagtripje is de elektrische deelfiets ook heel geschikt. Mooi meegenomen is dat Velocity mensen aanspoort de auto vaker te laten staan en zo ook zorgt voor minder CO2-uitstoot en te veel auto’s in de kernen van steden en dorpen. 

Waar staan de e-bikes?

Velocity heeft momenteel 21 deelstations in Parkstad. Acht van de stations staan in Heerlen, zes in Kerkrade, twee in Voerendaal en Beekdaelen en één in Landgraaf, Brunssum en Simpelveld.  De stations zijn gelegen bij OV-knooppunten.

Voor Kerkrade gaat het om de locaties:  

-    Bedrijventerrein Dentgenbach
-    Treinstation Eygelshoven-Hopel
-    Treinstation Chevremont
-    Kerkrade-centrum, Martin Buberplein
-    Bushalte Parkstad Limburg Stadion, Locht
-    Bushalte Ursulastraat Bleijerheide

Hoe werkt het?

Reserveren en betalen gebeurt via een app. De kosten bedragen straks € 1,50 per half uur. Bij een gemiddelde snelheid van twintig kilometer per uur (inclusief oponthoud bij stoplichten etc.) kan een fietser in die tijd zo’n tien km afleggen. Vooraf registreren is noodzakelijk. Dit kan door de Velocity Mobility-app te downloaden uit de app-store of via de website van Velocity Limburg(externe link) De minimumleeftijd voor registratie is 18 jaar. Jongeren tussen 16 en 18 jaar hebben toestemming van hun ouders nodig.  
 

Drie fietsen in het laadstation bij station Eygelshoven