In het voorjaar van 2024 zal het nieuwe Knopen-Lopen wandelnetwerk in heel 
Zuid-Limburg klaar zijn. Visit Zuid-Limburg ontwikkelt dit netwerk in opdracht van alle zestien Zuid-Limburgse gemeenten.

De gemeente Kerkrade heeft de wandelroutekaart voor Kerkrade bijna klaar. “We zijn benieuwd naar wat onze inwoners van de eerste versie van de kaart vinden. En horen het graag als er nog ideeën voor routes zijn”, aldus wethouder Tim Weijers (Toerisme & Marketing).

Bekijk de eerste versie van de wandelroutekaart

We hebben al veel ideeën van inwoners gebruikt voor de kaart

Een persoon wandelt met drie honden over een geasfalteerd pad tussen bomen in herfstkleuren.

Om een goed wandelnetwerk te maken voor inwoners en toeristen, kunnen we niet zonder de hulp van onze inwoners. Daarom heeft de gemeente onder meer de Bewonersplatforms actief betrokken bij het maken van het plan. Daarnaast is er in juni een inloopbijeenkomst geweest voor inwoners van de hele regio Parkstad en is er een oproep gedaan via de gemeentelijke kanalen. De ideeën en voorstellen die uit de bijeenkomsten en oproep naar voren kwamen, zijn goed bekeken en zoveel mogelijk in het plan voor de kaart gebruikt.  
 
Zo werd bijvoorbeeld gevraagd of we routes als de Via Belgica en de Parkstad Route (deze heette eerst Leisure Lane) in het wandelnetwerk konden opnemen. Deze routes kun je straks inderdaad met behulp van knooppunten volgen. Ook is bij het maken van de kaart rekening gehouden met ruiterroutes en de Limburg200 MTB- en gravelroute. Over de Dutch Mountain Trail zijn we nog in overleg met DMFF, de organisatie achter deze lange afstandsroute.
 
Wethouder Weijers: “Als jullie nog meer ideeën hebben, deel ze dan vooral met ons! We vinden het namelijk belangrijk dat de routes ook echt bij Kerkrade passen, zodat veel inwoners gebruik gaan maken van het netwerk. Want wandelen is goed voor je en past helemaal binnen de VIE-gedachte. Ook nodigen we natuurlijk alle toeristen en mensen uit onze regio van harte uit om straks op een gezonde en vitale manier Kerkrade te ontdekken.”

Bekijk de kaart en laat ons weten wat jullie ervan vinden

Als je na het zien van de kaart nog ideeën hebt, kunt je deze tot en met 1 oktober 2023 aan de gemeente sturen.  Dit kan door een e-mail te sturen naar gemeentehuis@kerkrade.nl Je kunt ook tijdens kantooruren bellen naar telefoonnummer 14 045. Vraag dan naar Yvonne Vrouenraets of Bart Heffels.

Hoe werkt Knopen-Lopen?

Het Knopen-Lopen wandelnetwerk maakt het straks heelgemakkelijk om een mooie wandeling te maken. De lengte van de route bepaal je zelf. Het nieuwe wandelnetwerk werkthetzelfde als het fietsknooppuntennetwerk. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt. Verschillende wegen en wandelpaden verbinden de knooppunten met elkaar. Een wandelknooppunt is een bordje met daarop een nummer. De bordjes staan op een kruising of splitsing in het netwerk. Op de bordjes staat aangegeven welke richting je op moet naar het volgende knooppunt op de gekozen route. 

Meer informatie vind je op de website van Visit Zuid-Limburg(externe link)

Een knooppuntenpaaltje in het bos