Onze kinderburgemeester Hidde Sieler gaat op donderdag 24 maart bij de viering van de geboorte van Nederland met een drietal jongeren in gesprek met Koning Willem-Alexander. De Koning wil graag met de jongeren praten over de kernwaarden van het ‘Samenwerkingsverband 1572-gemeenten’: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Burgemeester Petra Dassen zal Hidde vergezellen. Ze is met twee collega’s ook uitgenodigd voor het gesprek. De ontmoeting vindt tussen 11-12 uur plaats in de raadszaal van het stadhuis in Brielle.

Vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Het zijn - zeker in het licht van de actualiteit – waarden die ons gemoed bezighouden. Hoe beleven jongeren deze kernwaarden? Welke dilemma’s ervaren zij? Wat is hoopvol? Dit soort vragen komen onder andere aan de orde in het gesprek met de Koning.

Gaaf

Koning Willem-Alexander wilde graag met jongeren in gesprek over de kernwaarden van het Samenwerkingsverband. Daarop heeft burgemeester Petra Dassen Hidde aangedragen en dat is gehonoreerd. Kinderburgemeester Hidde Sieler: “Hoe gaaf is dit! Ik kon het haast niet geloven toen mijn moeder mij het nieuws vertelde. Ik dacht: dit is een grap. Maar het is gewoon waar, ik ga onze Koning ontmoeten. Normaal zie je hem alleen op tv. Ik zal me goed voorbereiden op het gesprek en me netjes kleden. Ja, ik ga in kostuum, je ontmoet namelijk niet iedere dag een koning. Ik heb ook al een leuk cadeau voor hem gekocht. Wat? Dat zeg ik niet, dat moet een verrassing blijven.”

Groots gevierd

De geboorte van Nederland 450 jaar geleden wordt dit jaar groots gevierd. Op 1 april 1572 versloegen de Watergeuzen in Den Briel (Brielle) het Spaanse garnizoen. Dat jaar wordt gezien als een kantelpunt in de vaderlandse geschiedenis.

Het ‘Samenwerkingsverband 1572-gemeenten’, waarbij de gemeente Kerkrade ook is aangesloten, heeft lespakketten samengesteld en houdt lezingen, tentoonstellingen en herdenkingsweken door het hele land. Ook Kerkrade doet mee aan de festiviteiten. 

Expositie in HuB

De Oranjeverenigingen Kerkrade en Herzogenrath gaan op 2 april met zo’n twintig Kerkraadse en Duitse kinderen op excursie naar Brielle. Ze bezoeken onder meer het Historisch museum en de Sint-Catharijnekerk. Op 5 mei wordt een expositie in de HuB in Kerkrade ingericht over het ontstaan van Nederland. Later dit jaar zal ook een delegatie jongeren uit Brielle op bezoek komen in Kerkrade.