De gemeente Kerkrade zet vol in om op 14, 15 en 16 maart zoveel mogelijk kiezers uit de stad naar de stembus te krijgen.

Burgemeester Petra Dassen: “Voor deze gemeenteraadsverkiezing pakken we meer uit dan ooit tevoren. We willen onze inwoners zo goed mogelijk informeren en overhalen om te gaan stemmen. Hun stem telt mee! Stemmen is een recht en ik vind dit zelfs een voorrecht. We willen naar de middenmoot met onze opkomstcijfers.”

Wat doen we zoal in Kerkrade:

Campagnefilmpje

Centraal in onze communicatie staat het rode potlood-filmpje, gebaseerd op een bekend Kerkraads filmpje. Acteur René Held speelt net zoals in het Stehtisch-filmpje de hoofdrol en gaat met zijn rode potlood door de stad. Aan het einde komt hij terecht in de HuB.kerkrade (bibliotheek en theater) waar hij van de burgemeester te horen krijgt dat hij te vroeg is om te stemmen. Het rode potlood-filmpje wordt voor de verkiezingen ook op het grote bioscoopscherm getoond. Leuk detail: René is in Kerkrade een beroemdheid en wordt overal herkend.

Speciale stemlocaties

Speciaal voor deze gemeenteraadsverkiezing kunnen de kiezers in Kerkrade ook gaan stemmen in twee zeer speciale stemlocaties: het stadion van Roda JC en de dierentuin GaiaZOO. Het is voor het eerst in Nederland dat in een dierentuin gestemd kan worden. Kiezers worden getrakteerd op een leuk activiteitenprogramma gericht op de kinderen. Zo zal bij Roda de mascotte aanwezig zijn en houdt Roda in het stadion een openbare training. Mensen die bij GaiaZOO gaan stemmen, mogen daarna gratis met hun gezin het park in. Voor de kinderen zijn er kleurplaten en een speurtocht. Voor het hele programma zie www.kerkrade.nl/verkiezingen

Jongerencampagne

Ook aan de jeugd wordt gedacht. Alle nieuwe stemmers krijgen van de burgemeester een brief. Daarnaast is er een campagne gericht op jongeren van 18 – 28 jaar. Met eigentijdse stellingen, gericht op de jeugd in Kerkrade, probeert de gemeente om hen warm te maken om te gaan stemmen. Via de sociale media worden jongeren geleid naar de pagina waar ze de stellingen kunnen doorlopen, maar waar ook meteen staat welke partij in Kerkrade daarbij past.

Tour langs scholen

Om de gemeenteraadsverkiezingen uit te leggen en hier aandacht voor te vragen, gaat de burgemeester langs zeven basisscholen. Hier zal zij een gastles verzorgen. Tevens zal zij een bezoek brengen aan VMBO Holz.

Filmpjes partijen

Alle partijen die in Kerkrade meedoen, krijgen in twee filmpjes de kans om zich te presenteren aan de Kerkraadse kiezers. Het eerste is een kennismakingsfilmpje, in het tweede komen de partijen uitgebreider aan het woord.

Verkiezingskrant

In de week van 28 februari tot en met 6 maart is bij alle huishoudens in de stad de verkiezingskrant op de mat gevallen. Hierin staat een voorwoord van de burgemeester en algemene informatie over stemmen in Kerkrade. Daarnaast hebben de deelnemende politieke partijen elk een pagina gekregen om hun verkiezingsverhaal te vertellen. ii

Overige acties

Naast bovenstaande acties hebben we ook nog:

  • Aandacht op kanalen Beleef Kerkrade: onder andere burgemeester in Beleef Kerkrade TV (uitzending op 6 maart geweest)
  • Verkiezingsdebat van RTV Parkstad. Dit wordt deze week in de carrousel uitgezonden.
  • Verkiezingsborden in de stad (trotters)
  • Tijdens de verkiezingsavond worden de kiezers op enkele momenten live via Facebook op de hoogte gebracht van de uitslagen.

Uiteraard zetten we voor de campagne ook onze gebruikelijke kanalen in zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, stadspagina Stadsjournaal etc. De website: www.kerkrade.nl/verkiezingen is het medium waar alle informatie bij elkaar staat.

Linkjes

Rode potlood-filmpje: Hallo, iech kom mieng sjtem oesbringe! - YouTube

Eerste verkiezingsfilmpje: Even voorstellen! Dit zijn de 9 partijen waar je op kan stemmen | Gemeente Kerkrade

Tweede verkiezingsfilmpje: Video - Meer informatie van de politieke partijen | Gemeente Kerkrade

Verkiezingskrant: Verkiezingskrant | Gemeente Kerkrade