In maart gingen de inwoners van Kerkrade naar de stembus voor een nieuwe raad. Tijdens de raadsvergadering van 25 mei is een nieuw gemeentebestuur benoemd. Het nieuwe college wordt gevormd door politici van vier coalitiepartijen en burgemeester Petra Dassen-Housen. Een team van zes wethouders en de burgemeester staat de komende jaren aan het roer van de gemeente. Samen bouwen ze verder aan een vitaal en uitdagend Kerkrade. Komende weken stellen de collegeleden zich één voor één aan u voor.

‘Ik blijf me hardmaken voor onderwijs in deze stad’
 

Portretfoto Jo Schlangen

Paspoort Jo Schlangen

Politieke partij: Burgerbelangen Kerkrade
Geboren op: 15 september 1957
Woont in: Ik woon op de grens tussen Chèvremont en Haanrade.
Portefeuille: Onderwijs, Cultuur, Sport, Welzijn, Coördinatie VIE, Publiekszaken en dienstverlening, Informatiebeleid en automatisering, Weekmarkten en kermissen en Wijkwethouder Oost.

Ervaring: Na de middelbare school ben ik naar de toenmalige Pedagogische Academie gegaan (tegenwoordig PABO) en ben ik onderwijzer geworden. Vervolgens heb ik lang in het sociaal cultureel domein gewerkt. Daarna heb ik jarenlang een horecazaak met mijn vrouw gerund. Tenslotte ben ik aan een politieke carrière begonnen.

Welke persoon zou jij nog graag willen ontmoeten en waarom?
Ik zou Dennis Wiersma (minister van Onderwijs) graag een keer spreken. Ik zou hem willen uitleggen hoe belangrijk volwaardig voortgezet onderwijs in de vorm van Het Martin Buber voor deze stad is. Dat onze plannen op het onderdeel van burgerschap juist heel goed zijn.

Op welke prestatie ben jij het meest trots?
Dat ik dicht bij mezelf gebleven ben. En nog steeds met iedereen in de stad een gesprek kan en mag voeren. Maar vooral ook dat ik iedereen netjes behandel en nooit op iemand af zal geven.

Wat weten de inwoners van Kerkrade nog niet over jou?
Ik ben in principe een open boek.  De meeste mensen zullen waarschijnlijk niet weten dat ik graag kleurrijke sokken draag en hemden met een leuk patroon.

Hoe waren de eerste twee maanden als wethouder in de nieuwe samenstelling van het college?
Het is in principe heel vlot gegaan. We kenden de nieuwe wethouders al vanuit de raad. Het was even wennen en zien hoe ze hun weg gingen vinden. Maar het wende heel snel. De deur staat bij iedereen ook altijd open voor elkaar.

Wat kan de burger van je verwachten? Waar ga jij je de komende jaren sterk voor maken?
Ik blijf me hard maken voor het onderwijs in deze stad. Volwaardig voortgezet onderwijs is ontzettend belangrijk voor Kerkrade. Ook wil ik graag dat de verenigingen het goed blijven doen. We willen dat blijven faciliteren. En we denken dat het programma van Vie hier een aandeel in zal hebben. Verenigingen zijn het cement van de samenleving en een goede partner om gezondheid en vitaliteit te promoten. We willen samen met de mensen aan de stad werken. Een goed voorbeeld van zo’n samenwerking is de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) in Basisschool de Steltloper in het Rolduckerveld en Nulland. Het duurde even voordat dit idee draagvlak kreeg, maar inmiddels heeft de school 46 vrijwilligers uit de wijk. Draagvlak van onderop is belangrijk, daarom hechten we veel waarde aan burgerparticipatie.

Wat dreef jou om politiek actief te worden?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, maar ik wilde wachten tot na mijn werkzame leven. Ik wilde er namelijk alle tijd en ruimte voor hebben. Op de middelbare school was staatsinrichting al een van mijn favoriete vakken. Nu weet ik dat ik een goede keuze heb gemaakt door de politiek in te gaan. Ik kom elke dag met veel plezier naar mijn werk.