Op donderdag 10 juni heeft de gemeente Kerkrade deelgenomen aan het project ‘JINC Baas van Morgen’. Door heel Nederland hebben maar liefst 450 ‘bazen’ voor één dag hun stoel afgestaan aan ruim 550 kinderen. Zo nam Jessie Hodge, 16 jaar en leerlinge van het VMBO Holz in Kerkrade, voor één dag de stoel over van onze burgemeester. 

Gelijke kansen op de werkvloer

JINC Baas van Morgen draaide dit jaar om gelijke kansen op de werkvloer. Jessie kreeg van ons de volgende vraag mee: Wat kunnen wij als organisatie doen om aantrekkelijker te worden voor (nieuwe) collega’s met een andere geloofs- of cultuurachtergrond?

Bij aankomst kreeg Jessie symbolisch van onze burgemeester de ambtsketen omgehangen en volgde er een rondleiding waarbij zij ook kennismaakte met onze gemeentesecretaris Raph Stijns. Tijdens de dag heeft Jessie heeft met verschillende medewerkers, waaronder Harry Martens van personeelszaken gesproken, over het onderwerp diversiteit.

Jessie stelde goede vragen die ons zeker aan het denken hebben gezet. Zo vroeg ze: “Wat is de reden dat je bij je bestelling van een pizza meteen bij levering een kaartje krijgt waarop staat: ‘Wij zoeken nog collega’s, bel ons!’ en zie je dit niet bij de gemeente?”

Natuurlijk was het een indrukwekkende dag voor Jessie.“Ik had geen idee hoeveel verschillende mensen er bij de gemeente werken en dat er zoveel verschillende banen en taken er zijn. Ik heb veel geleerd vandaag!” aldus Jessie. 

Waardevolle adviezen

Aan het einde van de dag heeft Jessie haar adviezen gepresenteerd aan onze burgemeester en gemeentesecretaris. Zij heeft onze gemeente de volgende adviezen meegegeven:

1. Maak vacatureteksten aansprekender en makkelijker leesbaar. 
2. Maak meer gebruik van social media om mensen te werven en laat bijvoorbeeld in een filmpje zien dat ook binnen de gemeente Kerkrade diversiteit onder medewerkers bestaat.
3. Pro-actief scholen en open dagen bezoeken en wellicht als gemeente zelf een open dag organiseren.
4. Vorm een werkgroep van medewerkers met diverse geloofs- en cultuurachtergronden om zelf verder met dit onderwerp diversiteit binnen onze  organisatie aan de slag te gaan.

Burgemeester Dassen: “Ik ben echt trots op Jessie over wat zij in één dag gepresteerd heeft en blij met alle verfrissende ideeën die ze ons heeft meegegeven. We gaan hier mee aan de slag. Ook gemeentesecretaris Raph Stijns is erg te spreken over de adviezen die Jessie heeft gegeven. “Jessie heeft ons bevestigd dat we nog pro-actiever medewerkers kunnen werven en meer van onze gemeente moeten laten zien.”

Jongerenparticipatie

De jeugd heeft de toekomst. Daarom zet de gemeente Kerkrade actief in op jongerenparticipatie. Zo heeft Kerkrade een Jongerenadviesraad, waarvan Jessie overigens ook deel uit maakt en sinds kort ook een Kinderraad.

Over JINC

JINC vindt dat ieder kind een eerlijke kans op de arbeidsmarkt verdient. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Want wie opgroeit in een wijk met sociaal-economische achterstand heeft helaas nog altijd minder kans om het ver te schoppen op de arbeidsmarkt. Hoe slim hij of zij ook is. Om deze ongelijkheid tegen te gaan, organiseert JINC een tiental projecten, waarvan ‘JINC Baas van Morgen’ het feestelijke hoogtepunt is.
Lees meer over JINC op www.JINC.nl