Zet uw afval niet te vroeg aan de straat en zorg dat het niet kan wegwaaien. 

We zien jammer genoeg overal steeds meer afval liggen. Omdat mensen het op straat gooien. Of omdat mensen hun afval steeds eerder buiten zetten voordat Rd4 het komt ophalen. Dit is ook een grote oorzaak van zwerfafval.

Bijvoorbeeld PMD-afval dat uit een gescheurde zak is gevallen. Of afval dat uit een omgevallen container komt. We horen bij de gemeente steeds vaker dat onze inwoners hier last van hebben in hun straat of in hun wijk. Vooral op dagen dat het hard waait, ontstaat er veel zwerfafval doordat PMD-zakken, oud papier en containers veel te lang buiten staan. 

Daarom geven u graag wat tips over hoe u uw afval op een goede manier en volgens de regels buiten zet. 

Zorg ervoor dat uw PMD-zakken en oud papier niet kunnen wegwaaien

Bind PMD-zakken aan elkaar vast en leg ze zo neer, zodat ze niet kunnen wegwaaien. 
Maak dozen met oud papier en karton goed dicht of bind oud papier en karton bij elkaar met touw zodat het niet kan wegwaaien.

Als iedereen zich aan de regels houdt, hebben we minder last van afval

Om de woonomgeving zo schoon mogelijk te houden, zijn er ook speciale regels voor het buitenzetten van afval. Als iedereen zich hieraan houdt, blijft onze stad een stuk schoner. 

Dit zijn de belangrijkste regels:  

  • Minicontainers voor restafval en GFT-afval, PMD-zakken en de BEST-tas. 

    Zet deze vóór 7.00 uur buiten op de dag dat Rd4 ze komt ophalen, dan bent u altijd op tijd. U mag minicontainers, PMD-zakken en de BEST-tas buiten zetten vanaf 20:00 uur op de dag voordat Rd4 ze komt ophalen. Eerder dan 20:00 uur al buitenzetten, mag dus niet. 
    Uw minicontainer mag niet de dag ná het leegmaken nog buiten staan. Haal hem daarom zo snel mogelijk weer naar binnen nadat Rd4 deze heeft leeg gemaakt. 

  • Oud papier en karton
    Woont u op een adres waar Rd4 oud papier het ’s ochtends of ’s middags komt ophalen, dan mag u het oud papier vanaf 7:00 uur op de ophaaldag buitenzetten 
    Woont u op een adres waar Rd4 het oud papier en karton ’s avonds komt ophalen, dan mag u het oud papier vanaf 17:30 uur op de ophaaldag buiten zetten.

Om onze leefomgeving schoon te houden, is het belangrijk dat alle inwoners zich aan de afspraken over afval houden. Als iedereen dit doet, is het voor ons ook niet nodig om bestraffend op te treden.   

U kunt uw afval ook naar het milieupark brengen

Staat uw afval thuis in de weg en duurt het nog even voor Rd4 het komt ophalen? Dan kunt het ook naar het milieupark brengen. U vindt het milieupark aan de Ir. Wintgensstraat 2 in Kerkrade-West. Het milieupark is maandag t/m vrijdag open van 09.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag is het milieupark open van 08.00 tot 16.00 uur. 

Het meeste afval kunt u gratis bij het milieupark inleveren. Voor sommig afval moet u wel betalen. Welk afval dit is, vindt u op de website van Rd4(externe link)

Op de voorgrond enkele PMD zakken buiten op de stoep, op de achtergrond de Rd4-wagen die ze komt ophalen