Op donderdag 27 mei vierden woningcorporatie HEEMwonen samen met aannemer JONGEN Bouwpartners, IBA Parkstad en de gemeente Kerkrade het bereiken van het hoogste punt van de hoogbouwflat aan de Voorterstraat in Kerkrade. 

De hoogbouwflat maakt deel uit van het SUPERLOCAL-project: een bijzonder project waarbij hergebruik centraal staat. Niet alleen hergebruik van materialen, maar ook het ‘hergebruiken’ van de manier waarop mensen in het gebied samen leefden, de sfeer, het gemeenschapsgevoel.

In het projectgebied zijn al 15 grondgebonden woningen van hergebruikte materialen gebouwd. Van de hoogbouwflat is één helft gesloopt en opnieuw opgebouwd, van de andere helft is het casco ( het ‘geraamte) hergebruikt. Met de ‘vernieuwbouw’ van deze flat wordt het laatste en meest zichtbare deel aan het project toegevoegd. 

Wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening/Wonen/Openbare Ruimte): “Dit is een belangrijke mijlpaal in het SUPERLOCAL-project waar we met alle partners trots op mogen zijn. Langzaam maar zeker wordt het resultaat van alle gezamenlijke inspanningen steeds meer zichtbaar.” 

Toepasselijk geschenk 

Om dit bijzondere moment te vieren en als dank voor de samenwerking overhandigde Jordi Schoffelen (Manager Innovatie & Markt – JONGEN Bouwpartners) een toepasselijk geschenk aan Liesbeth van Beek (bestuurder HEEMwonen): een meubelstuk voor de nieuwe bewoners van het projectgebied, gemaakt van hergebruikt hout uit het projectgebied. Deze stoel zal straks dienst doen binnen de ‘Sociale plint’ (gemeenschappelijke ruimte) van het SUPERLOCAL gebied.

Waardering

Deze bouwfase kon nooit bereikt worden zonder de inzet van het projectteam en in het bijzonder van de bouwplaatsmedewerkers. Als blijk van dank voor hun toewijding – zeker ook in ongewone omstandigheden door corona - werden zij op de galerijen van de flat toegesproken en vervolgens getrakteerd op een heerlijk hapje. 

Sociale voorzieningen voor en door bewoners

Er komen straks 114 appartementen in de flat. In de plint van het gebouw, gelegen aan het park, komt een wijkcentrum met sociale voorzieningen voor en door bewoners. De voorzieningen die er komen worden samen met buurtbewoners en toekomstige bewoners van het gebied bepaald en ingevuld. Hier staat ‘ontmoeten en samen komen’ centraal. In de ruimte komt in ieder geval een wasmachineruimte. Bewoners kunnen hier tegen een beperkte bijdrage de was doen zonder zelf een wasmachine te hoeven aanschaffen. 

Het project zal in 2022 grotendeels klaar zijn. 

Wilt u meer weten over SUPERLOCAL? Ga dan naar www.superlocal.eu(externe link) en/of de Facebook(externe link)-, 
Twitter(externe link)-, en LinkedIn(externe link) pagina van het project. 

Bouwvakkers staan op de galerijen van de flat, zij worden toegesproken door iemand van wie we alleen de rug zien, deze persoon draagt een veiligheidshelm en  een veiligheidsjas van Jongen Bouwpartners
Badge innovation in politics award winner 2020

In het SUPERLOCAL-project worden zo veel mogelijk materialen van voormalige hoogbouwflats gebruikt voor de bouw van nieuwe woningen en de aanleg van de openbare ruimte. Er komen 129 nieuwe betaalbare huurwoningen, een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners en omwonenden en een waterkringloop die regenwater opvangt en zuivert. SUPERLOCAL is een circulair bouwproject dat in het teken van duurzaamheid en bewonersparticipatie staat. Projectpartners zijn: HEEMwonen, Gemeente Kerkrade, IBA Parkstad, Dusseldorp Sloop Infra en Milieutechniek, Jongen Bouwpartners, Stadsregio Parkstad Limburg, WML, WBL, Zuyd Hogeschool, Veras, gemeente Landgraaf en gemeente Brunssum.

Banner met logos partners SUPERLOCAL