Het gaat goed met de economie in Kerkrade, vooral de sector medische technologie groeit hard

De economie in Kerkrade groeit bovengemiddeld hard. Er komen steeds meer banen bij in onze stad, vooral in de medische technologie. Dit staat in het verslag van onderzoeksbureau Etil over de periode 2021-2022. 

Etil onderzoekt elk jaar hoe het gaat met de economie in Limburg. Een belangrijk cijfer dat ze hierbij onderzoeken, is het aantal banen. 

In totaal zijn er nu 16.175 banen in Kerkrade

In de periode 2021-2022 zijn er in totaal 481 banen bijgekomen in Kerkrade. Dat is een stijging van 3,1% vergeleken met de periode ervoor. Het totaal aantal banen in Kerkrade komt daardoor nu op 16.175. Het is de grootste groei van heel Parkstad Limburg; de groei is zelfs veel groter dan de gemiddelde groei in Limburg en Nederland. 

Wethouder Alexander Geers (Economische Zaken) is hier erg blij mee. “Dit is erg goed nieuws voor onze stad,” zegt hij. “De gemeente en de Kerkraadse ondernemers werken hier hard voor. Sinds 2017 stijgt het aantal banen gelukkig elk jaar weer, maar dit is de grootste stijging sinds tien jaar. Dat laat ons zien dat onze aanpak werkt en geeft ons goede hoop voor de toekomst!” 

Steeds meer bedrijven op Kerkraadse bedrijventerreinen

Dat er meer banen bijkomen in Kerkrade, komt omdat steeds meer bedrijven een stuk grond kopen op een Kerkraads bedrijventerrein. In 2021 verkocht de gemeente maar liefst 11 hectare grond aan bedrijven. Zoveel werd er in geen enkele gemeente in Zuid-Limburg verkocht. Er gebeurt dus veel op de Kerkraadse bedrijventerrein. Zo worden bestaande bedrijven groter en komen er nieuwe bedrijven bij. En op de plaats waar eerst oudere gebouwen stonden, komen nu nieuwe energiezuinige bedrijfsgebouwen. 

Veel nieuwe banen erbij in de medische technologie

Het onderzoek van Etil laat ook zien dat er in heel Parkstad Limburg veel banen bijkomen op het gebied van medische technologie (medtech). Het aantal banen in de medtech-sector is de laatste tien jaar bijna verdubbeld. Er werken in Parkstad Limburg nu 5.300 mensen bij een medtech-bedrijf, dat is bijna 5% van alle banen in de hele stadsregio. 

Deze groei zien we ook terug op de verschillende bedrijventerreinen in de regio. Bijna 18% van alle banen is een baan bij een medtech-bedrijf. Vooral bij Medtronic, Boston Scientific, CEVA en Abbot kwamen er veel banen bij. Deze sector is dus erg belangrijk voor de economie in onze regio. 

Wethouder Geers: “Er liggen enorme groeikansen binnen de medische technologie in Parkstad Limburg. Met deze sector hebben we goud in handen. De Parkstad-gemeenten bekijken dan ook samen met de medtech-bedrijven wat er nodig is om ervoor te zorgen dat we ook de komende jaren de kansen van deze sector maximaal kunnen blijven benutten. Zodat onze stadsregio, naast Chemelot in Geleen en Brainport in Eindhoven, een belangrijke Zuid-Nederlandse groeimotor kan vormen voor de regionale én de landelijke economie.”

Een plaatje in blauwtinten met een persoon die een vinger op een getekende klok houdt, eromheen symbolen die naar medtech referenen. Eroverheen een grafiek die groei uitbeeldt.