Een van de grootste Nederlandse verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Zuid-Limburgse Mijnwerkersstaking van 1943. Samen met de Twentse Textielstaking in Twente en de Melkstaking wordt deze golf van verzet tegen dictatuur en onmenselijkheid de April-Mei-Staking genoemd. Op zaterdag 29 april herdenken we deze gebeurtenis, die dit jaar 80 jaar geleden is.

Programma

  • Om 10.00 uur vindt een korte plechtigheid plaats bij het graf van de gefusilleerde mijnwerker Servaas Toussaint op de begraafplaats in Hoensbroek. Een stoet van historische voertuigen trekt daarna door Heerlen, Kerkrade en Landgraaf langs plaatsen die herinneren aan de Mijnwerkersstaking.
  • Om 14.00 uur is de officiële herdenking in Mijn Lunchcafé bij Relim, naast de gedachteniskapel voor de Mijnwerkers, Casinolaan 6 te Landgraaf.

Vanuit de verschillende betrokken regio’s wordt, ook als leerschool voor het heden, op waardige wijze nationale aandacht gevraagd voor deze grootse daad van verzet.​​​​​​​ BNNVARA zendt binnenkort de documentaire “Staken op leven en dood” uit.