Bij winters weer kan het glad worden op wegen en stoepen. Wanneer het door vorst, sneeuw of ijzel glad wordt, is het de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat er geen sneeuw en ijs op de wegen ligt. 

We doen dit door sneeuw weg te halen en zout te strooien tegen gladheid. Bijna alle hoofdwegen, belangrijke wegen naar de wijken, industrieterreinen, fietspaden en busroutes horen bij onze ‘primaire strooiroutes’. Dit betekent dat we op deze wegen dag en nacht strooien als het glad wordt. Op andere wegen strooien we, als dit nodig is, alleen tijdens kantooruren. 

We strooien voordat het glad wordt

De primaire strooiroutes worden preventief gestrooid. Dit betekent dat we op deze wegen meteen beginnen met strooien als het weerbericht voorspelt dat het binnen een paar uur glad kan worden. Op deze manier zorgen we ervoor dat het niet glad kan worden. 
Het kan dus zo zijn dat wij strooien terwijl het op dat moment nog niet glad is. Dat betekent dan dat er wel glad weer is voorspeld. 

We blijven strooien wanneer het glad is

We strooien ook wanneer we merken dat de wegen glad worden. Soms is er dan al gestrooid, maar moeten we nog een keer strooien. Dit gebeurt als we merken dat het preventief strooien niet genoeg helpt. Als er veel sneeuw valt, halen we voor het strooien eerst de sneeuw van de weg. Dit doen we met sneeuwschuivers die voorop de strooiauto worden gezet. 

Wat we nog meer doen om wegen vrij te houden

Sommige plekken maken onze wijkteams met de hand vrij. Dit doen we bijvoorbeeld bij bruggen, bushaltes, trappen en openbare gebouwen. Op plaatsen waar het vaak glad wordt, zetten we bakken met strooizout. Dit kunt u gebruiken om de weg op die plek te strooien. 

U kunt ons helpen bij gladheidbestrijding

Helaas kan de gemeente niet alle wegen en stoepen in de stad vrij houden van sneeuw en ijs. Wij hopen dat u dit begrijpt. Daarom hebben we ook uw hulp nodig. U kunt ons helpen door zelf de sneeuw weg te halen op de stoep voor uw eigen huis. En daarna zout te strooien. En denk bij glad weer ook eens aan de oudere mensen bij u in de buurt die dit zelf niet kunnen. Zij zullen uw hulp bij het vrij houden van hun stoep heel fijn vinden!

Als u vragen heeft, kunt u ons bellen

Heeft u vragen over de gladheidbestrijding? Dan kunt u onze gladheidscoördinator van
het wijkbeheer bellen. Dit kan via het algemene telefoonnummer van de gemeente: 14 045.