Op 6 juli is de Uitvoeringsagenda Opvang en Beschermd wonen 2021-2022 vastgesteld. Dit is gedaan door alle colleges van de regio Parkstad, waaronder het college van de Gemeente Kerkrade.

Maatschappelijke opvang

De Parkstadgemeenten werken nauw samen om te voorkomen dat mensen geen dak boven hun hoofd hebben. Daarnaast bieden de Parkstadgemeenten maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Mensen die dakloos zijn geworden, kunnen terecht in de verbeterde opvang. Deze wordt waar mogelijk kleinschalig georganiseerd, verspreid over Parkstad.

Niet voor alle mensen is reguliere huisvesting een optie. Voor hen zijn er beschermde woonvormen, onder meer van Mondriaan, Levanto en het Leger des Heils. Daarnaast  komen er Skaeve huse: eenvoudige zelfstandige rustig gelegen wooneenheden met begeleiding op maat. Ook deze zullen verspreid over Parkstad gerealiseerd worden.

Ook preventie neemt een belangrijke plek in binnen de uitvoeringsagenda: hoe kunnen we nog beter voorkomen dat mensen dakloos worden? De Sociale diensten in Parkstad gaan nog meer samenwerkingsafspraken maken, om onder andere te voorkomen dat mensen na verhuizing binnen Parkstad in financiële problemen komen doordat het aanvragen van een uitkering te lang duurt. Daarnaast wordt er intensief ingezet op het vroegtijdig signaleren van mensen met schulden en het bieden van hulp.

Vanaf 2023 zal het budget dat gemeenten van het Rijk krijgen voor beschermd wonen herverdeeld worden. Om ook in de toekomst te kunnen blijven zorgen voor deze kwetsbare burgers zullen nadere samenwerkingsafspraken tussen de gemeenten worden gemaakt.

Nieuwe initiatieven voor jongeren

Het is belangrijk dat jongeren die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door problematiek in de thuissituatie of doordat zij in een jeugdhulpinstelling woonden, ook na hun 18e gesteund worden in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Naast beschermd wonen komen er ook vormen van begeleid wonen voor jongeren om te zorgen dat jongeren dat laatste stapje richting zelfstandigheid goed kunnen maken.

Daarnaast komt er een nieuw opvanghuis voordakloze jongeren in Kerkrade in de vorm van het Credohuis. Binnen het credohuis zijn 6 plekken voor deze jongeren. De Credohuis aanpak kenmerkt zich door een innovatieve participatie van burgers (vrijwilligers) en ondernemers, die samen verantwoordelijkheid nemen om effectieve kleinschalige opvang mogelijk te maken. 

Wethouder Jongen (Maatschappelijke zorg): “Met het nieuwe Credohuis in Kerkrade zetten onze gemeente en de gemeente Heerlen zich samen in voor jongeren die geen dak boven hun hoofd hebben. Deze groep wordt vaak over het hoofd gezien, maar is er wel degelijk. Daarnaast wordt er met het programma ‘Credo ontmoet’ ook ingezet op verbinding met de wijk.”