Op 11 januari ’23 heeft een afvaardiging van Het Martin Buber de onderwijsplannen van de tweede aanvraag toegelicht bij de Inspectie van het Onderwijs in Tilburg. Met als voorlopig resultaat: een positieve score op álle zes de deugdelijkheidseisen. Afgelopen week werd het concept gespreksverslag ontvangen. De Inspectie van het Onderwijs geeft een positief advies aan minister Dennis Wiersma.

 

Vóór 1 juni 2023 neemt de onderwijsminister het besluit

Het Martin Buber is hiermee nog een zeer kleine stap verwijderd van de terugkeer van volwaardig voortgezet onderwijs. Het positieve advies wordt naar Den Haag gestuurd. De minister geeft vóór 1 juni 2023 zijn definitieve besluit. Naar verwachting zal hij het advies van de inspectie volgen.

Nu ook burgerschapsonderwijs (deugdelijkheidseis D1) positief beoordeeld

De deugdelijkheideisen zijn wettelijke eisen voor een onderwijsplan. De inspectie adviseert op basis van deze eisen de minister over de te verwachten onderwijskwaliteit van een nieuwe school. Bij de aanvraag van Het Martin Buber in 2021 werd de deugdelijkheidseis burgerschapsonderwijs negatief beoordeeld. De gemeente besloot daarom om een nieuwe (tweede) aanvraag in te dienen in 2022. Hiervoor werden ruim 660 ouderverklaringen opgehaald. De steun vanuit de Kerkraadse samenleving bleef onverminderd.

Wethouder Schlangen (onderwijs): “Het Martin Buber-onderwijs is uniek en de kinderen van Kerkrade verdienen dit type onderwijs. De plannen voor de aanvraag van 2022 zijn op het onderdeel burgerschapsonderwijs aangepast. Door deze aanpassing ligt er nu een positief advies van de onderwijsinspecteur. Dat is geweldig nieuws! We wachten nu op het definitieve gesprekverslag en daarna is het aan de minister. Ik zie vol vertrouwen het besluit tegemoet.”

Opening in augustus 2024

Voor de opening van Het Martin Buber moet er nog veel werk verzet worden, daarom wacht de gemeente niet op het definitieve besluit van de minister en gaat verder met het treffen van de voorbereidingen. Wethouder Jo Schlangen licht toe: ”Denk bijvoorbeeld aan de huisvesting van de hoofdlocatie en de haltes in de stad, het samenstellen van het onderwijsteam. Maar ook de organisatie van open dagen en nieuwe ‘Beleef wat je leert routes’ gaan van start. Op die manier informeren wij de ouders en krijgen de leerlingen al een voorproefje.” In de komende weken zal de gemeente inwoners blijven informeren over al het nieuws rondom Het Martin Buber.

De gemeenteraad diende in 2019 een motie in voor volwaardig voortgezet onderwijs die unanieme steun kreeg.