In het Flexiforum in Kerkrade is van 31 januari tot en met 12 februari de foto-expositie ‘Waar word ik gezien’ te bezoeken. Burgemeester Petra Dassen opende woensdag de expositie die het verhaal vertelt van een aantal jonge migrantenvrouwen uit Kerkrade en Wiesbaden.

De vrouwen hebben foto’s gemaakt van plekken in hun nieuwe woonplaats waar ze sociale erkenning ervaren, waar ze zich op hun gemak voelen, graag naartoe gaan en waar ze aansluiting vinden. Met de term sociale erkenning wordt de positieve evaluatie (bevestiging, erkenning) van een persoon of zijn acties bedoeld door de sociale omgeving.  

De expositie is het resultaat van het project ‘social wellbeiing’ dat is opgezet door de afdeling Sociaal Werk van de Hochschule RheinMain in het Duitse Wiesbaden, in samenwerking met welzijnsorganisatie Impuls in Kerkrade. De belangrijkste onderzoeksvraag was: op welke plekken in Kerkrade en Wiesbaden ervaren vrouwen met een recente migratieachtergrond sociale erkenning en geven ze er zelf (mee) vorm aan?

De jonge vrouwen die sinds kort in Kerkrade en Wiesbaden wonen laten straten, monumenten of gebouwen zien die hen vreemd of mooi lijken. Hun foto’s spreken over ruimtes van ontspanning, vriendschap, herkenning en herinnering en tonen hoe deze migrantenvrouwen onze samenleving ervaren. Na Kerkrade zal de expositie ook in Wiesbaden te zien zijn.