Logo Festival 'T Kirchroa va morje

Van zaterdag 14 t/m zaterdag 21 oktober 2023 organiseert de gemeente Kerkrade in samenwerking met EuregioBizz het Festival ’t Kirchroa va Mörje. Een week met elke dag evenementen gericht op vooruitkijken en allemaal ons steentje bijdragen. Want ’t Kirchroa va Mörje begint vandaag! Met thema’s zoals klimaat, energie, voeding, water, afval, hergebruik, kleding, consuminderen, wonen, natuur, biodiversiteit, vervoer, vrijetijdsbesteding en onderwijs. Wisselende locaties met activiteiten voor jong en oud. Voorbeelden van inwoners, ondernemers en gemeente.

Met andere woorden, een week om energie van te krijgen!

Download het programma

Hoe ben jij voorbereid op morgen?

Voor het Festival ’t Kirchroa va Mörje van 14 t/m 21 oktober is de organisatie druk aan de slag met de dagelijkse activiteiten met als slotevenement op zaterdag 21 oktober een Fair in en rond de HuB.Kerkrade. Heb jij als ondernemer, locatie, vereniging of inwoner een mooi voorbeeld dat echt in het festival thuishoort, stuur een email naar info@euregiobizz.tv en we zoeken samen een plekje!

Tijdens het hele festival

ONTDEK DE BOTANISCHE TUIN KERKRADE

St. Hubertuslaan 74 Kerkrade • zaterdag gesloten, zondag 12.00 - 17.00 uur, maandag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur • entree 5,00 euro (vanaf 13 jaar)

De Botanische Tuin Kerkrade is een plantaardige schatkamer, een oase van rust en een geregistreerd (levend) museum. Als je door de botanische tuin loopt is het heerlijk om van de mooie natuur te genieten. Vraag in het theehuis 
naar de bomenwandeling folder en wandel op eigen gelegenheid door de tuin. Bekijk onder andere de bomen en hun bijbehorende bordjes. De bordjes geven een bron aan informatie bij de desbetreffende boomsoorten, zoals de originele naam en een beschrijving, maar ook de Duitse naam van de boom. Maar er is natuurlijk veel meer te ontdekken als je goed kijkt. Tijdens het festival zijn de kabouters weer op bezoek in de tuin! Het is herfst en de kabouters willen je van alles vertellen over dit mooie jaargetijde. De route bestaat uit prachtige afbeeldingen, geschilderd door medewerker Arno, geïnspireerd op de tekeningen van Rien Poortvliet. 

DISCOVERY MUSEUM, VOOR NIEUWSGIERIGE MENSEN VAN ALLE LEEFTIJDEN

Museumplein 2 • Kerkrade • tijdens hele festival week 11.00 – 17.00 uur • entree 13,50 euro (jeugd t/m 17 jaar) / 16,50 euro (volwassenen)/ kinderen t/m 4 jaar gratis

Discovery Museum is het grootste museum voor wetenschap en technologie in Zuid-Nederland. Een ideaal dagje uit voor iedereen die nieuwsgierig is! In dit museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en design. Reizend door verleden, heden en toekomst leer je over de vraagstukken van deze tijd, ga je verbanden zien, word je verrast en zul je met meer kennis en vol inspiratie het museum weer verlaten.

WOONWIJZERWINKEL LIMBURG

Roda J.C. Ring 61 • Kerkrade • gratis entree 

De WoonWijzerWinkel Limburg is het Energieloket voor de Parkstad-gemeenten en een groot aantal Limburgse gemeentes. Je kunt zien én ervaren welke oplossingen er zijn op het gebied van duurzaam wonen. Duurzame oplossingen van eenvoudige verbeteringen tot technische installaties, voor ieder budget. Ze sluiten tijdens het festival aan met hun ‘Week van de Duurzaamheid’ van 16 t/m 22 oktober. Tijdens deze week is de showroom van 1200 m2 ook in de avonduren tot 21 uur geopend op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 oktober. Er zullen diverse presentaties plaatsvinden en ook kun je meedoen aan verschillende win-acties voor bijvoorbeeld adviesgesprekken, klein besparend materiaal en meer. Daarnaast voorzien ze je die week ook van advies op hun online kanalen. Zie voor meer informatie de website van de WoonWijzerWinkel(externe link)

Zaterdag 14 oktober

KOEMPELS BY NIGHT

Schacht Nulland • Domaniale Mijnstraat 30 Kerkrade • 17.00 – 21.00 uur • gratis entree

Op zaterdag 14 oktober organiseren de Koempels van De Domaniale voor de tweede keer hun ‘Koempels by Night’ evenement. Ook vieren de koempels dit jaar het 10-jarige bestaan van hun Stichting de koempels van de Domaniale! 

Tijdens deze avond kun je de mijnschacht Nulland van zowel de buiten- als binnenzijde bezichtigen onder het genot van een hapje en een drankje. Ga terug in de tijd in het sfeervolle museum met bijzondere mijnobjecten, bekijk de film en ervaar hoe de steenkolen in de vorige eeuw een belangrijke energiebron en brandstof voor de regio waren. 

Maar ook waar bleven de ‘koempels’ na de mijnsluiting. De schacht wordt met lichteffecten belicht en er rijdt weer het stoomtreintje voor de kinderen. Van 19.00 tot 21.00 uur kun je genieten van de klanken van de Dreiländer Steirische Harmonika club. Vrije gave wordt gewaardeerd. Glück auf!

Maandag 16 oktober

WIJKTEAM BLEIJERHOES, SAMEN VOOR DE WIJK

Nico Ploumstraat 8 • Kerkrade • 13.00 – 15.00 uur gratis entree

Het wijkteam Bleijerhoes van Impuls neemt je graag mee in hun plannen binnen de wijk. Een visie richting de toekomst over het vormen van een groter en beter netwerk. De uitgangspunten hierbij zijn de krachten en hulpbronnen die al aanwezig zijn binnen de wijk. Ze vinden het belangrijk dat er vanuit de wijk meer onderlinge verbinding wordt gecreëerd waardoor er duurzaam vóór en mét elkaar gezorgd kan worden. Hierbij zullen Impuls en andere zorgpartners een ondersteunende rol aannemen. Ze gaan graag met je in gesprek. Graag tot dan!

RONDLEIDING SUPERLOCAL

Start- en eindpunt ‘T Patronaat • Ursulastraat 232 Kerkrade • 15.00 – 16.30 uur • gratis entree op inschrijving

SUPERLOCAL is een unieke circulaire gebiedsontwikkeling in Kerkrade, omdat materialen en kwaliteiten werden hergebruikt voor de bouw van nieuwe woningen. Dat is nieuw in Nederland. De ambitie was om de materialen van twee leegstaande hoogbouwflats te hergebruiken voor de bouw van 130 nieuwe woningen en de inrichting van het openbare gebied. Het project sloot aan bij het IBA-thema ‘Recycle Stad’, met als initiatiefnemers HEEMwonen en gemeente Kerkrade. Innoveren, veel leren, ontwikkelen en ook voor uitdagingen staan, het hoorde er allemaal bij. Met als motto’s ‘hergebruiken is het nieuwe bouwen’ en ‘behouden van sociale structuren tussen bewoners’ staat het project letterlijk als een huis. Na ontvangst met koffie/thee en vlaai bekijk je de film over het project om vervolgens mee te lopen met een rondleiding over het terrein. Kom meer te weten over het voormalige expogebouw, de circulaire woningen, de openbare ruimte, de modelwoningen, 15 grondgebonden woningen, de gesloten waterkringloop en natuurlijk de plannen voor de toekomst! Want SUPERLOCAL gaat door. Je hele leven kunnen wonen op één plek, over circulariteit gesproken!

Aanmelden via info@euregiobizz.tv (50 deelnemers).

Dinsdag 17 oktober

Emma Safety Footwear: een zo klein mogelijke footprint

Tunnelweg 104 • Kerkrade • parkeren achter pand (volg expeditieruimte) • 10.00 – 11.00 uur • gratis entree op inschrijving

Veiligheid eerst, op de voet gevolgd door duurzaamheid, de missie van Emma Safety Footwear. Ooit gestart als initiatief ‘Werkplaats Invalide Mijnwerkers’ (WIM) en inmiddels 90 jaar vakmanschap later. Ondernemen op basis van de principes van de duurzame economie, met een positieve indruk op mens en planeet. Je wordt welkom geheten met een kopje koffie/thee en bekijkt de film over de positieve footprint van Emma om vervolgens alles te weten te komen over hun duurzame collectie en productie, ketenverantwoordelijkheid, gerecyclede materialen, hergebruik en ontmanteling. Eenmaal aangekomen bij het Duurzaamheidsplein zet ‘De Denker’ je letterlijk aan het denken en zie je onder andere de sokken gemaakt van gerecyclede visnetten en veters uit gerecyclede jeans. Samen bijdragen aan de Sustainable Development Goals, met de focus op eerlijk werk en economische groei / industrie, innovatie en infrastructuur / verantwoorde consumptie en productie. 

Aanmelden via info@euregiobizz.tv (30 deelnemers).

RONDLEIDING TINY HOUSES CARISBORG 

Broenkoel 5 (in routeplanner Tichelstraat 120) • Kerkrade 11.00 – 12.00 uur • gratis entree • op inschrijving

Eerder dit jaar zijn op de voormalige hockeyvelden in Carisborg vijf Tiny Houses geplaatst. Met - het voor Limburg eerste - Tiny Houses project experimenteerde de gemeente Kerkrade samen met de bewoners met een nieuwe vorm van wonen. Tiny Houses zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Na ontvangst met een glaasje appel- of perensap neemt bewoner Richard en bestuurslid van de vereniging Tiny Wonen Limburg je mee in de lifestyle en het gedachtegoed van de bewoners ‘klein wonen, groots leven’. Tijdens de rondleiding vertelt hij je meer over het groepswonen, het leven zonder eigen wasmachine en ijskast, de maandelijkse klusdag, het koffieuurtje, de moestuin en waarom Tiny meer is dan klein wonen.

Aanmelden via info@euregiobizz.tv (20 deelnemers).

RD4U KRINGLOOPSHOP KERKRADE, SERVIES PIMPEN!

Spekhofstraat 4 • Kerkrade • 13.00 – 14.30 uur gratis entree • op inschrijving

In de RD4U kringloopshops krijgen allerlei spullen een nieuw, kleurrijk leven. Spullen waar de een op is uitgekeken, krijgen bij de ander weer een nieuwe start. Door je kringloopspullen aan te bieden of door kringloopspullen te shoppen, werk je mee aan het verkleinen van de afvalberg. Zo worden grondstoffen en energie bespaard. En dat voelt goed! In de kringloopshops worden bepaalde spullen vaak aangeboden. Hoe leuk zou het zijn het om deze spullen te pimpen? Zo geven we de spullen een nieuw leven. Ga aan de slag met servies uit de winkels van RD4U. Maak jij van een paar kekke bordjes en kopjes de meest creatieve etagère voor chocolaatjes of gebakjes? Of laat jij je fantasie de vrije loop met een gouden of zilveren porceleinstift? Maak het aanwezige motief creatief af of voeg woorden toe. Wij zijn benieuwd! Aanmelden via info@euregiobizz.tv (20 deelnemers).

AFVALVRIJ LEVEN!

Bibliotheek Eygelshoven • Terbruggen 18 • Eygelshoven 19.00 – 21.00 uur • gratis entree

Op deze avond kom je alles te weten over hoe je zelf voor minder afval kunt zorgen. Zero Waste Nederland vertelt hoe je dit kunt doen door bijvoorbeeld vaker tweedehands spullen te kopen, slimmer te printen, kleding een tweede leven te geven, voor herbruikbare verpakkingen te kiezen of kapotte spullen te repareren in plaats van weg te gooien. Daarnaast wordt verteld hoe ze bij de Ruilwinkel Eygelshoven alles eraan doen om afval te voorkomen. Aanmelden via info@bibliotheekkerkrade.nl of 045-763 0520.

Woensdag 18 oktober

CAFÉ DÉ WIEËTSJAF, TOEKOMSTBESTENDIG 

Markt 47 • Kerkrade • 10.00 – 11.00 uur • gratis entree op inschrijving

De plek voor een kleine hap, lunch, diner, genieten van een drankje, een feestje, een verenigingsavond en meer. Het eetcafé op de Markt van Kerkrade verhuisde letterlijk één plekje naar links om optimaal te verduurzamen. Hoe dat verliep, waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn en hoe eigenaar Micha Winkens ging van eigen gemaakte moodboards tot toonaangevend horecabedrijf in eigen beheer, het komt allemaal voorbij. Toekomstbestendig voor de komende 20 jaar! Na ontvangst met koffie/thee laten Micha en mede-eigenaar Frank Offermans in een presentatie zien hoe ze samenwerkten met zoveel mogelijk Kerkraadse ondernemers en ideeën tot uitvoering kwamen. Loop mee in een rondleiding door het ‘project’, inmiddels van oud Rabobank pand omgevormd naar sfeervol duurzaam eetcafé. Je ziet de technische ruimte, keuken, kelder en parkeerplaats. Je hoort hoe ze energie besparen, geluid beperken, koelen en verwarmen, isoleren en verlichten, volledig van het gas af zijn en met slim bedienen zelfs de energie van hun medewerkers sparen. 

Aanmelden via info@euregiobizz.tv (20 deelnemers).

GRATIS FIETSREPARATIE-ACTIE IN JOUW WIJK 

Parkeerterrein AH Rolduckerveld • Hertogenlaan 29 13.00 - 16.00 uur • gratis

Van alle Nederlanders vanaf 6 jaar fietst 64% dagelijks tot enkele keren per week. Daar tegenover staat dat 22% van alle Nederlanders bijna nooit tot nooit fietst. Dat zijn 3.6 miljoen Nederlanders. Een van de redenen hiervoor is het niet hebben van een werkende fiets. Iedereen zou moeten kunnen fietsen, ook mensen met een smalle beurs. Op woensdag 18 oktober kun je gratis je fiets laten repareren en onderhouden! Om je weer op weg te helpen wordt je binnenband geplakt en je banden opgepompt. Worden de batterijen van je voor- en achterlicht vervangen of nieuwe lampjes gemonteerd. Remmen worden goed afgesteld of remblokjes vervangen, de ketting gesmeerd en je zadel op jouw lengte afgestemd. Leer hoe je zelf een lekke band kunt repareren en een losgelopen ketting er weer op kunt leggen. Je krijgt zelfs een bandenplaksetje cadeau! Ook kun je tijdens deze middag je oude (kinder)fiets die je niet meer gebruikt inleveren. Sociale fietswerkplaatsen in de buurt knappen de fietsen op en maken er een ander kind blij mee. En om het fietsen voor kinderen nog leuker te maken, kun ze hun fiets versieren met spaakkralen! Let op vol is vol! We kunnen maximaal 20 fietsen repareren, dus kom op tijd.

OPEN DAG STICHTING WOONZORG ELISABETH STIFT

Hammolenweg 7 • Kerkrade • 14.00 – 17.00 uur gratis entree

Tijdens de open dag bij Stichting WoonZorg Elisabeth Stift staat de koffie/thee klaar in de kapel om vervolgens een lezing bij te wonen over het Elisabeth Stift als kostbaar erfgoed. Na de lezing loop je mee tijdens een rondleiding door het gebouw en de directe omgeving van het Stift. De lezing en rondleidingen beginnen al naar gelang er genoeg bezoekers zijn.Het majestueuze gebouw ‘Het Stift’ ligt verscholen in het groen en herbergt naast WoonZorg Elisabeth Stift ook Kiekeboe (kinderdagverblijf), BeingHome (dagbesteding en persoonlijke begeleiding voor verschillende doelgroepen ouderen), brasserie By Iris Eten en Drinken en de ruimte ‘De Sjorring’ wordt gebruikt door Scouting St. Hubertus en de creatieve groepen van het gemeentelijk welzijnswerk Impuls. De schitterende kapel wordt momenteel gerenoveerd en zal in de toekomst gebruikt worden voor conferenties, vergaderingen en culturele doeleinden. De tuinen worden gebruikt als siertuin met moestuin, hoogstam fruitbomen en een bijen bungalow. De visie voor de toekomst is het creëren van een optimale woonomgeving (21 appartementen) voor ouderen, veelal alleenstaand en vereenzaamd, met een smalle beurs, waarbij de aandacht voor welzijn en zorg centraal staat. En daarmee het behouden en toekomstbestendig maken van het historische pand, een hele uitdaging! Zeker als je weet dat het project een burgerinitiatief is dat in zijn totaliteit gerund wordt door vrijwilligers.

Donderdag 19 oktober

FLEXIFORUM, EEN WERELD VAN MOGELIJKHEDEN

Spekhofstraat 15 • Kerkrade • 13.00 – 16.00 uur gratis entree

Er staan verschillende activiteiten voor je klaar in de centrale hal van het Flexiforum. Je kunt een rondleiding volgen met als thema de herbestemming en de nieuwe mogelijkheden die het Flexiforum biedt. Door het gebouw is er een expositie van De Koempels te bewonderen. De Ruilwinkel Kerkrade organiseert een modeshow vanaf 14.00 uur met als bijzondere model wethouder René van Drunen. In samenwerking met Relim worden van oude jeans en oude werkkleding kussens en nieuwe kleding ontworpen. Ook zij showen hun werk in de modeshow! De Vrije Akademie Parkstad organiseert een workshop met recycle materialen van 13.30 tot 15.00 uur en natuurlijk bemannen ze een stand met hun werk in de centrale hal. Het Kindercentrum Ratatouille organiseert een kleurwedstrijd om 13.00 uur voor de allerkleinsten. Root Foods zorgt voor hapjes en drankjes en Kirchroa ruumt óp is aanwezig met hun positieve impact en een spel om op speelse wijze informatie meegeven over goud, e-waste en recycling en bewustwording creëren over de waarde van afval. En alsof dat nog niet genoeg is, is deze open dag een van de inzamelpunten voor ‘Limburg Helpt Geef een Jas, verwarm een Hart’, want ook dit jaar zamelt de gemeente Kerkrade weer warme winterjassen in en vraagt zo aandacht voor armoede in onze provincie. Alle jassen krijgen een (lokale) bestemming. Heb jij dus een jas over, neem hem mee en lever hem in!

NATUURCOLLEGE: ZOO GROEN IS GAIA!

Poort 3, Brughofweg • Kerkrade • 19.00 – 21.30 uur entree 5,00 euro • op inschrijving

Eikelmuizen, giraffen, slingerapen, gorilla’s, leeuwen, en nog 140 andere diersoorten: elk met een eigen voedselvoorkeur en behoefte qua onderkomen. Bijna 500.000 bezoekers die vele duizenden kopjes koffie, cola of bier drinken, ijsjes, frites en broodjes eten. Een stuk of 30 gebouwen waar warmte, water en licht nodig is. Een kleine greep uit de bedrijfsonderdelen van GaiaZOO die allemaal impact hebben op planeet aarde. Welke uitdagingen liggen er en welke oplossingen heeft GaiaZOO gevonden om zo verantwoord mogelijk te werk te gaan? Hanneke en Stan van GaiaZOO nemen je in de lezing “ZOO Groen is Gaia!” lezing graag mee in hun ervaringen.

Reserveer je ticket hier. (externe link)De prijs is inclusief een heerlijk duurzaam kopje koffie of thee aangeboden door SLURBB koffie met een verantwoord chocolaatje van Bruns Chocolade en je krijgt een flesje Gaiabier van Brouwerij Rolduc om mee naar huis te nemen. Via de natuurbehoudstichting Gaia Nature Fund komt jouw bijdrage volledig ten goede aan de bescherming van de bedreigde berberaap in Marokko.

Vrijdag 20 oktober

GRIVEC BROS, HET MECCA VAN DE DENIM

Sint Pieterstraat 61 • Kerkrade • 14.00 – 15.00 uur gratis entree • op inschrijving

Ga heen en verkondig het ‘blauwe’ geloof. Maak in de jeans parochie van Chevremont kennis met de tweelingbroers Marcel en Roger Grivec. Opgegroeid tussen de Levi’s, Wranglers en Lee spijkerbroeken in de jeanswinkel van hun ouders namen de heren op 18-jarige leeftijd de zaak over. Ze specialiseerden zich in het repareren van spijkerbroeken, maar gingen nog veel verder dan dat. Ze ontwikkelden een klassieke jeans bedoeld voor de jonge en oude denimliefhebber die een goed gemaakt product weet te waarderen, geproduceerd onder faire omstandigheden. De jeans zijn gemaakt van Japanse raw denim, de hoogste kwaliteit jeans in de meest natuurlijke staat die je kunt krijgen. Het vervaagt op natuurlijke wijze in de loop der tijd, waardoor het een unieke schoonheid krijgt. Ontmoet de ontwerpers, makers en verkopers en neem een kijkje in hun keuken, hun atelier. 
Koop lokaal, ruig vakmanschap!

Aanmelden via info@euregiobizz.tv (20 deelnemers)

PROEVERIJ EN RONDLEIDING BROUWERIJ ROLDUC

Brouwerij Rolduc • Heyendallaan 82 • Kerkrade 15.00 – 16.30 uur • 14,95 euro per persoon

De brouwerij is gevestigd op het eeuwenoude Abdijcomplex Rolduc. Een plek vol historie, moderne bedrijvigheid en daardoor tijdloos, net als de speciale bieren! Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over deze historie, het brouwproces en hoe dit streekproduct tot stand komt. Lekkers hoeft namelijk niet van ver te komen! In het Proeflokaal geniet je aansluitend van een bierproeverij. Je krijgt naar keuze van de brouwers 4 verschillende speciaalbieren van Brouwerij Rolduc geserveerd met hapjes van De Kaasshop Klompenhouwer. Geniet van de aroma’s, geuren en smaken die de brouwers van Brouwerij Rolduc in de bieren weten te toveren.

Aanmelden uiterlijk 17 oktober via info@brouwerij-rolduc.nl (20 deelnemers).

Zaterdag 21 oktober

Op zaterdag 21 oktober vindt de FAIR ‘T KIRCHROA VA MÖRJE plaats in de HuB / Bibliotheek Kerkrade.  Een gezellig en laagdrempelig evenement tussen 11.00 en 17.00 uur met een dertigtal stands, activiteiten voor jong en oud, workshops en veel informatie. De entree en alle activiteiten in het programma zijn gratis en op inloop.

11.00 – 12.00 uur  

 • Opening door wethouder René van Drunen (trap foyer)

12.00 – 13.00 uur 

 • WWF gastles Panda (gamecave)
 • Presentatie RD4 ‘Het belang vanafvalscheiding (MF Zaal)

13.00 – 14.00 uur

 • WWF gastles Insecten (gamecave)
 • Documentaire ‘Klimaat kent geen grenzen’ met nagesprek wethouder René van Drunen (MF Zaal)

14.00 – 15.00 uur

 • WWF gastles Plastic Soep (gamecave)
 • Presentatie stichting Burgerinitiatief kunstwerk 
 • De Dirigent Kerkrade (MF Zaal)
 • Voetbalclinic voor de jeugd door Roda JC (Markt)

15.00 – 16.00 uur

 • WWF gastles Tijger (gamecave)
 • Discovery Museum workshop digitale geletterdheid (MF Zaal)
 • Podcast wethouder René van Drunen impressie van de dag

16.00 – 17.00 uur

 • Bekendmaken winnaar letterspeurtocht (trap foyer)
 • Bekendmaken winnaars knutselplaat (trap foyer)
 • Sluiting door wethouder van Drunen op trap (trap foyer)

De fair is ook een inzamelpunt voor ‘Limburg Helpt Geef een Jas, verwarm een Hart’. Heb jij dus een jas over, neem hem mee en lever hem in!

Standhouders tijdens de fair

 • 1ndust3
 • Arriva
 • Bye Boere
 • Citral Studios  / circulaire escaperoom
 • DuurzaamHuis Vastgoedservice
 • Eten van Les
 • Eurode Zweckverband
 • Greenspot & co
 • Grensarbeid Kerkrade
 • Het Martin Buber
 • Innovi dak
 • IVN kerkrade + De Natuurgids
 • Janssen Kerres
 • Kirchröa ruumt óp
 • Limburg Helpt: Geef een Jas, verwarm een Hart
 • Martin Buber Academy
 • Natuurbegraafplaats Eygelshof
 • Rd4
 • Robèls Art
 • Sabine Müller / biodiversiteits- en klimaatboom
 • SNS Bank
 • Soapseries
 • Stichting Burgerinitiatief kunstwerk De Dirigent Kerkrade
 • (t)Huis bij Jocelyn
 • Tiny House project Carisborg / Vereniging Tiny Wonen Limburg
 • Vrije Akademie Parkstad
 • Waterschap Limburg
 • Woonwijzerwinkel Limburg
 • WWF
 • Gemeente Kerkrade

Gezamenlijke opgave
De energietransitie is een nationale en zelfs internationale opgave. Zeker in een zwaar getroffen regio als de onze, kunnen en moeten we het verschil maken. Op korte termijn doen we er alles aan om de impact van de sociale ramp, die zich mogelijk deze winter al zal doen gelden, zoveel mogelijk te verzachten. Met behulp van Europese en landelijke ondersteuning gaat de gemeente Kerkrade op zowel de korte als lange termijn concreet aan de slag met twee hoofddoelen: het informeren van haar inwoners en het transformeren van woningen. Al deze maatregelen dragen bij aan het drievoudig doel van het maatschappelijk verbond: een betaalbare energierekening, een leefbare woonkamer temperatuur en een houdbare voetafdruk.

Informeren
Om inwoners meer bewust te maken van het belang van vooruit kijken blijft de gemeente hen informeren. Enkele voorbeelden daarvan zijn de WoonWijzerWinkel, de inzet van Rijksmiddelen, het aan inwoners aanbieden van een budget om zelf (kleine) energiebesparende maatregelen aan te schaffen en het Energie & Klimaatfonds Kerkrade. Het Festival ’t Kirchroa va Mörje sluit hier als laagdrempelig en toegankelijk festival bij aan. Met informeren en inspireren als hoofddoel. Op verschillende locaties worden verschillende thema’s behandeld. Mooie voorbeelden met vervolgens een ‘en wat doe jij?’ insteek. Klimaat, energie, voeding, water, afval, hergebruik, kleding, consuminderen, wonen, natuur, biodiversiteit, vervoer, vrijetijdsbesteding en onderwijs. Het komt allemaal aan de orde. Alles om onze gemeente en haar inwoners toekomstbestendig te maken.

Bewustwording en meedoen

“Bewustwording is de eerste uitdaging”, zegt wethouder René van Drunen (Duurzaamheid). “En vervolgens het echt meedoen van iedereen. De transitie is een opgave voor ons allemaal, niet alleen voor de gemeente. We willen onze inwoners uitdagen en enthousiasmeren, want vooruitkijken betekent voordelen behalen. Voor je portemonnee, je huis en je leefomgeving. Samen sterker voor de komende generaties, voor onze kinderen en kleinkinderen. Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen en één kleinkind. Voor hen moet er een toekomst zijn. Daar doe ik het voor, en u?”