Studenten van de hoveniersopleiding van Yuverta Heerlen zijn sinds november 2022 samen met Vebego Groen druk bezig geweest met het opnieuw inrichten van de tuin (en ontmoetingsplaats) van het Credohuis in Kerkrade. Op vrijdag 24 maart is het Credohuis Parkstad, mét nieuwe tuin officieel geopend!  

De aanpak van de tuin is een samenwerking tussen Gemeente Kerkrade, Vebego Groen, het Credohuis Parkstad en Yuverta Heerlen. 

De tuin is een belangrijke plek voor het Credohuis

Het Credohuis biedt een veilig en vertrouwd (t)huis aan thuis- en dakloze jongeren van 18 tot 24 jaar. Hier kunnen jongeren weer opbloeien. En worden ze geholpen om weer mee te doen in de maatschappij. De tuin van het huis speelt hierin een belangrijke rol: het is een ontmoetingsplek voor de bewoners. Ook hebben alle kamers van het huis uitzicht op de tuin. De tuin was hard toe aan een opfrisbeurt. Daarom heeft het Credohuis aan Vebego Groen gevraagd om een ontwerp te maken. En aan de gemeente om mee te denken over een plan van aanpak. De gemeente heeft toen de opleiding hovenier van Yuverta Heerlen bij het project betrokken. En zo kwam alles samen in één projectgroep. 

De studenten van Yuverta hebben het project uitgevoerd

Twee groepen hoveniers-studenten van Yuverta hebben geholpen met het aanleggen van de tuin. Eerst hebben ze de tuin leeggeruimd, daarna hebben ze nieuwe perkjes, paadjes en een moestuin aangelegd. Ook hebben ze bloembakken neergezet en plekken gemaakt waar de bewoners van het huis samen kunnen zitten. Er is ook gedacht aan een barbecueplaats en een fietsenberging. 

Wethouder René van Drunen (Jeugdzorg): “Een mooie tuin waar de jongeren elkaar en hun begeleiders kunnen ontmoeten en opzoeken, is een belangrijk onderdeel van een warm en welkom thuis. Dat studenten van Yuverta Heerlen hebben geholpen met het aanleggen, maakt het project extra bijzonder. Zo is het is een tuin ‘door jongeren, voor jongeren’ geworden.”

Dankzij het project leren de studenten veel over hun toekomstige beroep

Dit project was een mooie kans voor de studenten van Yuverta Heerlen. De opleiding hovenier is namelijk aan het begin van het schooljaar 2022/2023 begonnen met ‘leren in de regio’. Een traject waarbij Yuverta Heerlen naast de lessen op school ook samenwerkt met verschillende organisaties uit de regio. Zodat de studenten kunnen meedraaien met verschillende projecten ‘in de echte wereld’. Zo kunnen ze meer leren over hun vak. 

Wethouder Jo Schlangen (Onderwijs): “We geven deze toekomstige hoveniers natuurlijk graag de kans om mee te werken aan onze groenprojecten. Want zo kunnen de studenten zien wat ze in hun latere beroep allemaal tegen kunnen komen. En ze hebben hier prachtig werk geleverd voor de jongeren die in het Credohuis Parkstad verblijven!”

Aanwezigen proosten op de opening van het Credohuis Parkstad.
Aanwezigen proosten op de opening van het Credohuis Parkstad.