Op 26 februari ontving Zuid-Limburg het ministerie van VWS voor een werkbezoek. Zuid-Limburg zet in op effectieve samenwerking, voortbouwend op zijn successen en met een langetermijnvisie voor een gezonde toekomst. Tijdens deze bijeenkomst werden ervaringen gedeeld en liet het team zien hoe er wordt samengewerkt aan een welvarende regio. De bijeenkomst vond plaats in Kerkrade en werd ondersteund door Vie Kerkrade.

Burgemeester Dassen ontvangt de ministers in Kerkrade

Demissionair ministers Conny Helder (Langdurige zorg en Sport) en Pia Dijkstra (Medisch zorg) en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) brachten gisteren een gezamenlijk werkbezoek aan Zuid-Limburg. De regio trok hun aandacht vanwege onder meer de lange historie van samenwerken, die inmiddels zijn vruchten afwerpt. Burgemeester Petra Dassen-Housen, gedeputeerde Marc van Caldenberg en wethouder Leon Geilen van Gemeente Sittard-Geleen ontvingen namens Team Zuid-Limburg de gasten in het Sjevemethoes waar verschillende toelichtingen werden gegeven. 

Vervolgens bezochten de bewindslieden kindcentrum De Steltloper. Daar vertelde Daphne Burgerhof, directeur-bestuurder van Flow, bevlogen over de opgaven in de kinderopvang. Liesbeth van Beek en Geert van Nuijs, bestuurder en regisseur wijkontwikkeling van HEEMwonen gaven een inkijkje in de wijkaanpak Rolduckerveld waarbij een aantal inwoners vertelden over hun ervaringen. Naast de successen kwamen ook de geleerde lessen van de afgelopen jaren aan bod. En de bewindslieden gingen in gesprek over wat er nodig is om de volgende stap te zetten voor een betere gezondheid en goede zorg in de regio. 

Zuid-Limburg koploper

Zuid-Limburg heeft een flinke gezondheidsachterstand ten opzichte van de rest van Nederland. Het zorggebruik is hier hoger en in combinatie met vergrijzing neemt de kloof tussen zorgvraag en zorgaanbod verder toe. “Zo’n tien jaar geleden realiseerden we ons dat niemand deze situatie alleen kan oplossen. We hadden een gezamenlijke prioriteit, en dat was het vertrekpunt voor een gezamenlijke aanpak. Inmiddels hebben we veel in gang gezet”, vertelt Frank Klaassen, directeur Publieke Gezondheid GGD Zuid-Limburg. “Denk aan het programma Trendbreuk dat gericht is op preventie. Deze langjarige aanpak richt zich bewust niet alleen op (gezondheids)zorg, maar ook op andere domeinen zoals opgroeien, kinderopvang, onderwijs, werk en leefomgeving. Oplossingen moet je altijd zoeken in de regionale context. Juist hier kan het voorkómen van gezondheidsproblemen sterk bijdragen aan het toegankelijk houden van de zorg.”

Koersvastheid noodzakelijk

Groepsfoto van het werkbezoek van VWS

“De ervaringen die Zuid-Limburg de afgelopen jaren heeft opgedaan komen nu goed van pas. Het zijn waardevolle lessen, passend binnen de beweging die het ministerie heeft ingezet met de landelijke zorgakkoorden IZA (Integraal Zorg Akkoord), GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) en het daarmee samenhangende programma WOZO (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen). Als Zuid-Limburg één ding heeft geleerd dan is het wel dat een gezamenlijke koers voor langere tijd noodzakelijk is. Dit geldt voor het regionale én landelijke beleid. Dat hebben we de VWS-top toegelicht aan de hand voorbeelden zoals de Pluspraktijken. Huisartsen in Zuid-Limburg zijn de afgelopen jaren anders gaan werken. Door een ander gesprek te voeren worden patiënten anders benaderd. En er worden innovatieve oplossingen ingezet waar dat kan. Maar de kern van de verandering is vooral van elkaar willen leren. Een Pluspraktijk vraagt een andere manier van werken. Van huisartsen, maar ook van andere partijen in de wijk. Een proces dat je niet mag onderschatten, daar is tijd voor nodig.” 

Zuid-Limburg is goed op weg, maar we zijn er nog niet. “We willen voortbouwen op wat er al is bereikt”, zegt Leon Geilen, wethouder gemeente Sittard-Geleen, namens Team Zuid-Limburg, zoals de samenwerkende organisaties zich noemen. “We werken weliswaar veel samen, maar dat kan effectiever. En domeinoverstijgend samenwerken is echt nog wel een uitdaging. We hebben de ministers en staatssecretaris gevraagd ons te ondersteunen door de benodigde randvoorwaarden in te vullen. Het gaat dan vooral om het voeren van langjarig, integraal beleid (over ministeries heen), dito financiering en directe betrokkenheid bij onze regio.”